En offentlig hemmelighed: Mediesystemet i Danmark er bundkorrupt

De prøver ikke engang at holde det hemmeligt, at den engang kritiske presse modtager millioner og milliarder hvert år fra dem, som de burde være kritiske overfor.

Den 27. december 2019 meddelte Kulturministeriet via Medienævnet, hvilke medier der ville få mediestøtte i form af redaktionel produktionsstøtte i 2020. I følge Altinget.dk behandlede Medienævnet 14 nye ansøgninger, hvoraf de 4 fik tilsagn. Blandt de ansøgere, der har fået afslag, er Kforum.

“Afslagene for nye ansøgere blev ifølge Medienævnet blandt andet givet, da medierne efter Medienævnets vurdering ikke kan betragtes som et nyhedsmedie i lovens forstand, og at mediet ikke har et indhold, hvor det redaktionelle stof i form af artikler med videre er inden for et bredt emneområde, og hvor det ikke primært behandler politiske, samfundsrelaterede som kulturelle temaer.”

Altinget.dk

Kforum har nogle gange vovet sig til at kritisere propagandaen i den øvrige presse, og det bliver man ikke belønnet for af systemet.

Altinget beretter videre om 2020-mediestøtten fra staten til pressen: “De største modtagere af mediestøtte er – grundet særregler – Kristeligt Dagblad med cirka 29 millioner kroner og Information med 25,5. De største dagblade som de tre morgenaviser Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske modtager hver 17,5 millioner kroner, som er det generelle loft for årlig mediestøtte per private medie.

De præcise tilskudsbeløb til de enkelte medier i 2020 fremgår af denne liste.

Da coronaen startede for alvor, var Kulturministeriet hurtigt ude med tidlig udbetaling af de i alt 368 millioner kroner til de danske medier den 31. marts 2020. Det var ca. en måned efter, at den første dansker blev konstateret smittet med corona den 27. februar 2020. Den første coronasmittede dansker var i øvrigt TV2’s sundhedsreporter Jakob Tage Ramlyng, så det gik ikke stille for sig med presseomtale, hvilket jeg rapporterede om på dagen her på PerBraendgaard.dk. Det var næsten for heldigt til at være tilfældigt.

I følge Kulturministeriets hjemmeside bliver mediestøtten givet for at “fremme et alsidigt og mangfoldigt udbud af nyheder af samfundsmæssig og kulturel karakter med henblik på styrkelse af det danske demokrati og den demokratiske debat i Danmark“.

Statsstøtten til DR bliver givet derudover. De planlagte besparelser på 901 millioner kroner over 4 år på DR blev droppet af regeringen i den nye finanslovsaftale. DR er 100 % finansieret af staten. Det samlede budgetterede støttebeløb til DR i 2020 er på 3,8 milliarder kroner. De mange penge gives, fordi lovgiverne opfatter DR som “Danmarks centrale udbyder af Public Service“. Derudover modtager også TV2 statsstøtte til Public Service.

I magtens tjeneste

Public Service er defineret som “i offentlighedens tjeneste“, men i praksis er indholdet bestemt af de politiske magthavere og public service-mediernes ledelser. “I magtens tjeneste” vil derfor være en mere præcis definition af begrebet.

Hvad får de forskellige medier så helt præcist for at tjene magten? Her er en oversigt over nogle udvalgte medier med 2020-beløb.

 • DR: 3,8 milliarder kroner
 • Altinget: 7 millioner kroner
 • B.T.: 17,3 millioner kroner
 • Berlingske: 17,5 millioner kroner
 • Børsen: 16,1 millioner kroner
 • Dagens Medicin: 1,6 millioner kroner
 • Ekstra Bladet: 17,5 millioner kroner
 • Finans: 3,3 millioner kroner
 • Information: 25,5 millioner kroner
 • Jyllands-Posten: 17,5 millioner kroner
 • Kristeligt Dagblad: 28,9 millioner kroner
 • Medicinske Tidsskrifter: 1,4 millioner kroner
 • Nordjyske Stiftstidende: 17,3 millioner kroner
 • Politiken: 17,5 millioner kroner
 • Ugebrevet Mandag Morgen: 2,6 millioner kroner
 • Weekendavisen: 9,1 millioner kroner

Se hele listen

Pengene går tydeligvis ikke til magtkritisk journalistik. Det ville også være underligt, da pengene jo netop kommer fra de politiske magthavere. Nogen vil nok kalde det bestikkelsespenge fra magthaverne til den presse, der kunne afsløre og udstille deres magtmisbrug og bedrag. Under alle omstændigheder så er mediernes økonomi afhængig af, at de hvert år modtager store beløb fra dem, som deres læsere, lyttere og seere tror, at de er sat i verden for at være bidske vagthunde overfor på folkets side. Systemet har derfor i praksis den modsatte virkning end lovens ellers så fine målsætning om at styrke det danske demokrati og den demokratiske debat. Med mindre selvfølgelig at man med “styrke” forstår, at man kun ønsker at styrke den ene part i debatten.

Jeg foretrækker derfor at kalde mediestøtten for propagandastøtte, da det efter min mening mere præcist beskriver formålet med de årlige donationer til den ufrie presse. Og her i 2020 så har regeringen fået virkeligt meget for pengene, da den betalte presse behændigt har undgået at kritisere det herskende narrativ om corona og i stedet som en trofast, tam skødehund med mundkurv formidlet de daglige skræmmehistorier fra myndighederne uden at forholde sig kritisk til noget som helst af væsentlig betydning om den sag, der er ved at fjerne folkefriheden fuldstændigt.

4.5 19 votes
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments