Corona er et psykisk traume, der forhindrer os i at tænke klart

Denne artikel er skrevet sammen med psykoterapeut MPF Lene Eriksen, der har speciale i at hjælpe mennesker ud af traumer.

Da Danmark første gang blev lukket ned på grund af coronaen, blev vi alle udsat for et kollektivt, psykisk traume. Traumet er så blevet forstærket gang på gang med diverse kaotiske udmeldinger og stramninger.

Lige pludselig handlede alt om at undgå at blive smittet med et nyt, dødeligt virus. Den naturlige reaktion var at være bange og søge forklaring, struktur og håb i en autoritet. Vi fik da også at vide, hvad vi skulle gøre for at undgå corona, og så var det ellers bare på med håndsprit, mundbind og afstand. Så længe vi gjorde, hvad vi fik besked på af autoriteten, så var frygten mindre, og der opstod tilmed nye fællesskaber og sammenhold med coronaen som den fælles, usynlige fjende.

Problemet ved traumer er, at den voldsomme frygt gør det svært at tænke rationelt og selvstændigt. Man udliciterer i stedet tænkningen og dermed løsningen til den stærke moder- eller faderfigur i fjernsynet. Så længe hjernen er lammet af traumet, så er det umuligt at vurdere, hvor rationel frygten egentlig er, og hvorvidt den historie, som frygten er baseret på, nu også er sand. Det giver en ekstra god grund til at hele traumet, da det først er, når vilkårene for den rationelle tænkning er genetableret, at det er muligt at vurdere grundlaget for frygten.

Traumer kan bearbejdes på forskellige måder. En af dem er systemiske opstillinger og familieopstilinger. Når vi laver en opstilling for en person fx dig, afdækker vi det traume, der ligger under og som fastholder den problematik, du vil forandre. En opstilling er en undersøgelse af roden til dit problem – og ofte også en heling af roden. Altså en frisættelse. Så opstillingsarbejdet drejer sig om at finde, forløse og hele de traumer, der indtil nu har fastholdt dig i problemet – ikke mindst de traumer, du har fået i arv fra dine forældre, bedsteforældre og fra din slægt. Hvis coronatraumet minder dig om et tidligere traume, så kan det være gavnligt at få kastet lys over det.

Shock og traumer har det med at gå under vores radar. Vi er ofte slet ikke opmærksomme på – eller vidende om – at vi er ramt. Traumatisk stress – stress som følge af traume – får ofte lov at præge vores liv længe uden at vi lægger 2 og 2 sammen og erkender, at vi er traumatiserede. Erkendelse af traumet er første trin til heling af traumet.

Når vi beskæftiger os med COVID-19, er meget af fokus på kontrol af smitte, kontrol af danskernes adfærd og behandling af sygdommen. De umiddelbare virkninger har størst bekymring, men det er også vigtigt at overveje situationens langsigtede individuelle og kollektive konsekvenser i form af traumer. Den ubekvemme sandhed er, at vi lige nu oparbejder en gæld – ikke kun økonomisk – men også i form af traumer. En gæld i ‘traumebanken’ som både vi selv og fremtidige generationer skal afdrage.

Uanset hvad du tror er sandheden om corona, så er det gavnligt at hele det relaterede traume, så du kan blive fri til at tænke klart igen.

Vil du vide mere om familieopstillinger, eller har du brug for en psykoterapeut, så kontakt Lene Eriksen her: https://leneeriksen.dk/kontakt

Du kan også læse mere om emnet i denne artikel.

4.7 3 votes
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments