Ung mand alvorligt syg: for meget corona eller for lidt D-vitamin?

TV2/Lorry har den 27. januar beskrevet et tilfælde med en 22-årig mand, der blev indlagt på Sjællands Universitetshospital med coronavirus. De skriver også, at lægerne forgæves ledte efter en forklaring. Jeg har et bud.

Jeg har talt med den unge mand i telefonen i dag. Han er nu hjemme og har det godt. Jeg spurgte ind til hans eventuelle brug af kosttilskud. Han tog ikke noget, heller ikke D-vitamin. Han sagde, at lægerne havde spurgt, om de måtte teste ham for D-vitaminmangel, men det var de ikke kommet videre med endnu.

Den unge mand er mørklødet samt ikke-bruger af D-vitamintilskud fire måneder efter, at solens intensitet er blevet så lav, at selvom man er udendørs, så sætter det ikke gang i D-vitamindannelsen i huden.

Mangel på D-vitamin er formentlig den vigtigste ernæringsmæssige risikofaktor for covid-19. Det undrer mig desværre egentlig ikke, at lægerne ikke straks undersøgte for D-vitaminmangel, da Danmarks læger stadigvæk er meget dårligt uddannet i ernæring.

Den unge mand fortalte også, at et af de første symptomer, han mærkede, da han blev syg, var muskelsmerter, som netop kan være et symptom på D-vitaminmangel.

Det er på høje tid, at der kommer meget mere fokus på samspillet mellem virus, immunforsvar og ernæring i udviklingen af covid-19 og andre infektioner. Jeg anbefaler kosttilskud med D-vitamin, C-vitamin, zink og selen til forebyggelse af covid-19 m.v. Dosis bør tilpasses individuelt, så tal med en kvalificeret ernæringsrådgiver, hvis du er i tvivl.

4.5 12 votes
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments