Flere dør efter coronaen, men hvorfor?

Siden coronaen blev lanceret i Kina i december 2019 så vil dødsraten stige, også i Danmark, hvis den da ikke allerede er steget. Det afgørende spørgsmål er: Hvorfor dør folk?

Dødsraten eller dødeligheden er antallet af døde i en given tidsperiode, f.eks. pr. 100.000 indbyggere.

Det er nærliggende at tro, at en stigende dødelighed efter opdagelsen af et nyt virus, der tilmed muterer i tide og utide, er årsagen til enhver stigning i dødeligheden. Men at B sker efter A er ikke i sig selv bevis for, at A er årsag til B. Det kan jo også være, at A er blevet imødekommet med C, eller at D under alle omstændigheder ville være sket, og at C og D i sig selv er årsag til B. Bare rolig, jeg skal nok forklare det lidt mindre abstrakt og med konkrete eksempler på faktorer i den aktuelle situation.

Det er teoretisk set muligt, at en pandemi med et nyt virus kan slå så mange ihjel, at den samlede dødsrate stiger. Den konklusion kræver selvfølgelig, at der foretages ordentlig diagnose af ethvert dødsfald, og at hvert element i den diagnostiske proces af den nye dødsårsag er pålidelig.

I det aktuelle tilfælde med corona og covid-19 er det i høj grad også sandsynligt, at konsekvenserne af tiltagene i politikken for at undgå spredning af corona har bivirkninger, der i sig selv kan øge dødeligheden.

Her er nogle eksempler på konsekvenser af coronapolitikken, der i sig selv kan øge dødeligheden:

  1. Frygt og stress, f.eks. generel frygt for kontakt med mennesker
  2. Arbejdsløshed, usikkerhed og fattigdom
  3. Isolation, ensomhed og oxytocin-mangel som følge af mangel på fysisk kontakt
  4. Trøstespisning for at håndtere stressen med vægtøgning til følge
  5. Udløsning af psykiske problemer med risiko for selvmord
  6. Fysisk inaktivitet, bl.a. som følge af brug af mundbind, der hæmmer optagelsen af ilt og afgivelsen af kuldioxid
  7. Fejldiagnoser og fejlbehandling, da hele sundhedssystemet kun fokuserer på corona og covid
  8. Udsættelse af behandling af sygdom, da også lægerne og hospitalerne er lammet af coronafrygt

Derudover befinder vi os i en demografisk periode, hvor der kommer generelt flere ældre og færre unge i befolkningen, hvorfor dødsraten pr. 100.000 indbyggere stiger under alle omstændigheder. Det skyldes babyboomet i forbindelse med sidste gang, hvor Danmark var besat. De er nu blevet så gamle, at de snart stiller træskoene, uanset hvad den daglige PCR-test måtte vise. Ellers kan man jo altid teste de døde gamle, lige efter de er døde af alderdom, da det jo så kan være, at man kan finde nogen flere, der kan tælle med i covid-statistikken, så politikkerne og deres sponsorer bliver glade.

Tilmeld
Besked om