Lad være med at tro på tossede konspirationsteorier om corona

Der florerer mange tossede konspirationsteorier om corona for tiden. Psykologisk forskning har vist, at når en person først er trådt over tærsklen og tror på én konspirationsteori, så er personen tilbøjelig til også at tro på alle andre konspirationsteorier derefter – og selvom nogle af de forskellige konspirationsteorier udelukker hinanden rent logisk. Sådan er menneskets psyke så finurligt indrettet, at det på forskellig vis hjælper os til at undgå at erkende sandheden om verden.

Jeg modtager hver dag mange links til YouTube-videoer og mystiske nyhedssider med nye “afsløringer” om corona. Der er eksempelvis mange, der tror, at coronavirus er et kunstigt fremstillet våben, da det indeholder “spike proteiner”. Men selvom spyd-proteiner lyder drabeligt, så er det faktisk et helt naturligt biologisk fænomen, der ikke kræver noget militært laboratorie. Der er også nyhedssider, der har dedikeret sig 100 % til at sprede tossede konspirationsteorier. RealRawNews.com er et godt eksempel på det.

Men hvad er en tosset konspirationsteori egentlig, og hvordan kan man genkende den, når man møder den? Det kan her hjælpe at vide, hvad der IKKE er en tosset konspirationsteori. Det er f.eks. ikke tosset at undersøge, om pressen udfører journalistik eller propaganda. Propaganda er defineret som organiseret, overtalende kommunikation. Dem, der udfører propaganda i dag, kalder sig ikke propagandister, men PR-konsulenter, kommunikationsrådgivere, og lignende. Jeg har selv arbejdet som sådan en engang. Uha, jeg tjente mange penge dengang. Pressen kan godt udføre propaganda, selvom de selv tror, at de udfører journalistik. Det kan være resultatet af meget veludført propaganda.

Det er karakteristisk for propaganda, at det ikke blot gør brug af bedrag, men også ofte skjult belønning og/eller afpresning af centrale personer. Det er relevant for både pressen og politiet at undersøge om vores magthavere opererer ud fra egne overbevisninger, eller fordi de bliver udsat for afpresning. Dette er helt legitime spørgsmål, som selvfølgelig kræver ordentlig undersøgelse og dokumentation, før man begynder at slynge om sig med beskyldninger.

Det er veldokumenteret, bl.a. af professor Piers Robinson, at propaganda findes også i moderne, civiliserede samfund. Den bevidste journalist og nyhedsforbruger er derfor altid på vagt, da en hvilken som helst nyhedshistorie kan være enten sand, propaganda eller konspirationsteori. Det er her en god idé at skelne mellem fakta og narrativer, så man skaber narrativer ud fra fakta og ikke fakta ud fra narrativer. Dette gælder ikke kun i forhold til corona, men i alle former for sandhedssøgen.

Det store problem for konspirationsteoretikere er deres manglende evne til at gennemskue og skelne mellem, hvad der er relevant kritik, og hvad der er fri fantasi. Det fører til, at mange konspirationsteoretikere lever i en fantasiverden, der er helt løsrevet fra virkeligheden og formentlig meget langt fra sandheden, som var det, der oprindeligt motiverede deres rejse.

Du kan læse mere om propaganda indenfor sundhed i min e- og lydbog FRIHEDENS PRIS – Er du så fri, som du tror?

Tilmeld
Besked om
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
View all comments
neo
neo
torsdag, 27 maj 2021, 10:29 10:29

Enig, man skal også forholde sig kritisk til de man selv tror på. Især hvis man vil forsøge at sprede det…