Vi er mange frihedselskere, der frygter, at der kommer lockdown igen til efteråret. Det er i den sammenhæng værd at bemærke, at en videnskabelig rapport klokkeklart har konkluderet, at den slags lockdown gør mere skade end gavn.
Det er økonomiprofessor Douglas W. Allen fra Simon Fraser University i Canada, der har udarbejdet rapporten ‘Covid Lockdown Cost/Benefits: A Critical Assessment of the Literature‘, der udkom april 2021.
Professor Allen redegør i rapporten for, at de tidlige covid-19-lockdown-studier var baseret på cost/benefit-antagelser, som senere data viste at være falske. Ny forskning har i følge Allen vist, at lockdown i bedste fald kun har haft en marginal effekt på codiv-19-dødsfald. Årsagen er, i følge Allen, at lockdown har en yderst begrænset indvirkning på befolkningens smitteadfærd i praksis. Frivillige adfærdsændringer uafhængig af lockdown giver stort set hele virkningen.
Allen fører bevis for, at der ikke er en negativ korrelation mellem graden af lockdown og omfanget af dødsfald i forskellige lande. Det ville der være, hvis lockdown virkede efter den påståede hensigt.
Professor Allen slutter af med en ny cost/benefit-analyse baseret på to forskellige ekstreme antagelser. Konklusionen er, at lockdown koster samlet set mindst 3,6 gange mere, end det giver – og måske helt op til 282 gange mere koster lockdown. Lockdown er således en særdeles ineffektiv investering, især når den begrænsede virkning af lockdown på dødeligheden er opnået af den adfærdsændring, som folk foretager frivilligt uafhængigt af lockdownen.
Det kan med andre ord langt bedre betale sig for Staten at investere i oplysning med henblik på frivillige adfærdsændringer fremfor lockdown med tvungne adfærdsændringer, som folk alligevel ikke overholder særligt meget mere, end hvis det havde være frivilligt.
Discover more from perBraendgaard.dk
Subscribe to get the latest posts sent to your email.