En ny undersøgelse publiceret den 3. december i det ernæringsvidenskabelige tidsskrift The American Journal of Clinical Nutrition viser, at mennesker, der tager kosttilskud med D-vitamin, har halv så stor risiko for at blive hospitalsindlagt med covid-19 sammenlignet med mennesker, der ikke tager kosttilskud med D-vitamin.
Ma et al. (2021) fandt, at højere niveau af prædikteret, metabolisk aktiv D-vitamin (25(OH)D) i blodet var forbundet med lavere risiko for SARS-CoV-2-infektion. Multivariansanalyse viste 24 % lavere risiko i den fjerdedel med højest 25(OH)D-niveau sammenlignet med den fjerdedel, der havde lavest 25(OH)D-niveau.
Samme lavere risiko blev fundet hos den fjerdedel, der blev eksponeret for mest sollys sammenlignet med den fjerdedel, der blev eksponeret for mindst.
Undersøgelsen fandt også, at højere indtag af D-vitamin fra kosttilskud (mindst 400 IU pr. dag svarende til mindst 10 µg pr. dag) var forbundet med en halvering af risikoen (49 % lavere risiko for at være helt præcis) for at blive hospitalsindlagt med covid-19.
Jeg har opdateret min ernæringsfaglige rapport ERNÆRING MOD COVID-19 med den nye viden.
Reference: Ma W, Nguyen LH, Yue Y, et al. Associations between predicted vitamin D status, vitamin D intake, and risk of SARS-CoV-2 infection and Coronavirus Disease 2019 severity. The American Journal of Clinical Nutrition, 03 December 2021. Link til abstract
Great stuff, man!