Mental opvarmning til at forstå propaganda

Dette indlæg er til dig, der ubetinget tror på pressen, myndighederne og politikerne. Det er en slags mental opvarmning til at kunne forholde sig fornuftigt til det bombardement af propaganda, som vi bliver udsat for hver eneste dag. Så længe du har blind tiltro til autoriteterne, så kan du ikke tænke klart.

  1. LØGN I PRESSEN. Er noget medie i Danmark nogensinde blevet afsløret i at lyve om noget før coronaen? Du vil måske finde frem til, at løgnehistorier til alle tider er forekommet i dansk presse. Ikke nødvendigvis totale løgne. Den hyppigste type løgnehistorie i pressen er udeladelsesløgnen, hvor man med vilje udelader visse informationer, hvorved historien bliver fordrejet, så den ikke stemmer overens med den reelle, komplekse virkelighed. Det kan også være, at pressen ikke lyver med vilje, men at de selv er blevet løjet for, så de blot viderebringer løgnehistorierne i god tro.
  2. PENGE I PRESSEN. Hvordan er alle de store nyhedsmedier i Danmark finansieret? Du vil måske finde frem til, at de alle er på statsstøtte, såkaldt mediestøtte. Hvordan mon det påvirker medierne, at deres økonomiske overlevelse afhænger af penge fra regeringen? Du vil måske finde frem til, at det giver en meget regeringsvenlig journalistik. Hvordan ville det påvirke dit arbejde, hvis din løn blev betalt af dem, som andre forventer, at du skal være kritisk overfor? Du vil måske finde ud af, at det er umuligt at være rigtigt kritisk overfor dem, der betaler din løn, så længe du er ansat/betalt af dem. Påvirkningen sker via cheferne, som ved, hvor pengene i sidste ende kommer fra.
  3. LØGN I POLITIK. Er nogen dansk minister nogensinde blevet afsløret i at lyve om noget? Du vil måske finde ud af, at det er sket flere gange. Hvis nogle ministre har løjet tidligere – og sluppet nogenlunde afsted med det – hvorfor skulle nye ministre så være holdt op med at lyve, hvis de finder det nødvendigt for at gennemføre deres politik?
  4. AT HOLDE PÅ EN HEMMELIGHED. Er det umuligt at holde på en hemmelighed? Det er der faktisk nogen, der mener. Har du nogensinde selv holdt på en hemmelighed? Måske gør du det stadigvæk? Du vil måske komme frem til, at det er muligt at holde på en hemmelighed, når man blot er tilstrækkeligt motiveret for det.
  5. AT ROTTE SIG SAMMEN. Er det muligt, at nogen kan rotte sig sammen mod andre? Har du nogensinde selv rottet dig sammen med en mod en anden? Måske har du oplevet, da du gik i børnehave eller skole, at andre rottede sig sammen mod dig? Når du tænker lidt dybere over det, så vil du måske indse, at det er meget udbredt, at nogen rotter sig sammen mod andre. Det starter i børnehaven, og så fortsætter det ellers bare.
  6. PSYKOPATI OG ONDSKAB. Findes psykopati? Findes ondskab? Tja, den psykologiske forskning har meget klart dokumenteret, at psykopati findes, og at forekomsten er skræmmende høj. Jo længere man kommer op i magthierarkiet i samfundet, des højere er forekomsten af psykopati. Der findes forskellige grader af psykopati, ligesom der findes ekstrem narcissisme og andre forstyrrelser, der minder om psykopati. Psykopati er karakteriseret ved fravær af empati. Ondskab kan så måske defineres som, at man direkte oplever nydelse ved at påføre lidelse for andre. Det fænomen findes desværre også, selvom det ikke er rart at vide.
Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments