Test dig selv: Hvor sund er du?

Sundhed er en tilstand af optimal fysisk, mental og social velvære. Sundhed er at have det så godt som muligt i kroppen, psyken og relationerne. Sundhed bliver påvirket af fysiske faktorer, men det er i sidste ende en subjektiv oplevelse. Det betyder, at det kun er dig selv via din opmærksomhed, der kan besvare spørgsmålet: Hvor sund er du?

Du kan få lettere ved at vurdere din sande, samlede sundhed ved at vurdere hver af de tre aspekter af sundhed for sig selv: krop, sind og sociale relationer. Det er også vigtigt at huske, at sundhed ikke er et alt- eller intet-fænomen, men et dimensionalt fænomen. Med andre ord: Du kan være sund i forskellige grader indenfor de tre aspekter.

Jeg kan anbefale, at du vurderer din sundhed på en skala fra 1 til 9, hvor 1 svarer til ‘Meget lav grad af sundhed‘ og 9 svarer til ‘Meget høj grad af sundhed‘.

Husk igen at sundhed i denne forbindelse ikke handler om, hvad du gør for at holde dig sund. Du skal altså ikke vurdere, hvor meget motion du dyrker, eller hvor sund din kost er. Det er udelukkende din subjektive oplevelse her og nu.

Sundhed kan jo, ligesom alle andre fænomener, forandre sig over tid, så det er faktisk kun muligt at vurdere, hvor sund man føler sig i det nuværende øjeblik. Du kan så lave flere målinger over tid for at se en eventuel udvikling i din sundhed eller for at vurdere din samlede, gennemsnitlige sundhed over en periode.

Husk endvidere, at sundhed er noget andet end fravær af sygdom, skade eller handicap. Det er muligt at have en høj grad af sundhed samtidig med, at du er ramt af sygdom, skade eller handicap. Du behøver derfor ikke vente på at blive rask for at blive sund. Ja, det med sundhed er mere kompliceret end en PCR-test, men i sidste ende er det faktisk enormt simpelt, når man først lige har sluppet den biologistiske hjernevask.

Nå, men tilbage til testen. Prøv at besvare disse tre spørgsmål på en skala fra 1 til 9:

  1. Hvor høj grad af velvære oplever du i din KROP for tiden?
  2. Hvor høj grad af velvære oplever du i dit SIND for tiden?
  3. Hvor høj grad af velvære oplever du i dine RELATIONER med andre mennesker for tiden?

Når du har de tre tal, så multiplicer (gang) dem med hinanden. Hvis du har svaret 9 til alle tre testspørgsmål, så er din samlede sundhed 9 * 9 * 9 = 729. Hvis du har svaret 1 til alle tre spørgsmål, så er din samlede sundhed 1 * 1 *1 = 1. Den samlede sundhedsskala går således fra 1 til 729.

Hvis du f.eks. har svaret 8, 7 og 9, så er din samlede sundhed 8 * 7 * 9 = 504. Hvis du f.eks. har svaret 2, 8 og 5, så er din samlede sundhed 2 * 8 * 5 = 80. Det normale er at ligge et sted mellem minimum og maksimum. Hvis du svarer minimum eller maksimum, så kan det skyldes, at du har en lav grad af opmærksomhed (mindfulness), der således forhindrer dig i at foretage en korrekt selvmåling af dit sundhedsniveau.

Når du skal gange i stedet for at plusse, så er det for rent matematisk at understrege effekten af det holistiske (dvs. helhedsorienterede) samspil mellem de tre aspekter. Samspillet er synergistisk og ikke kun additivt. Hvis du plusser, så kan det give et falsk indtryk af den samlede sundhed og et falsk indtryk af virkningen på den samlede sundhed ved at huske det svage aspekt. Jeg kan f.eks. for mit eget vedkommende indrømme, at jeg i mange år, frem til 2015, udelukkende gik op i min fysiske sundhed, mens jeg lod min mentale og sociale sundhed sejle. Det gav mig og andre et falsk indtryk af, hvor sund jeg egentlig var. Nu, hvor jeg dyrker en hel del mindre motion end tidligere, så er min fysiske sundhed gået ned, men til gengæld er min mentale og sociale sundhed gået op, hvorved min samlede sundhed er meget højere nu end før, jeg blev ‘holist’.

Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments