Sundhed er ikke noget, man forbyder sig til

Mette Frederiksen-regeringen vil indføre et livstidsforbud mod køb af cigaretter for alle, der er født i 2010 eller senere. Det betyder, at dem der er børn nu og alle fremtidige generationer, vil blive straffet, hvis de køber tobak. Det er uklart, om Mette Frederiksen ønsker bøde- eller fængselsstraf for overtrædelse af den nye tobakslov.

Jeg opfatter dette som en måde at vænne befolkningen til, at forbud – og dermed indirekte også den anden side af forbud: tvang – er en god og normal del af sundhedspolitik. Der er ikke langt fra at acceptere forbud mod køb af cigaretter til at for eksempel også at acceptere vaccinetvang.

I modsætning til de samlede sundhedsvirkninger af vaccinerne mod covid-19, så er der særdeles god evidens for sundhedsvirkningerne af cigaretrygning. Det er bare hamrende usundt at ryge! I hvert fald hvis vi måler på risikoen for at udvikle fysiske sygdomme. Men sundhed er som bekendt mere end at undgå fysisk sygdom. Sundhed er også at have det så godt som muligt mentalt og socialt, og mange rygere oplever jo, at rygningen giver dem noget godt mentalt og socialt.

Tobaksrygning er endvidere noget, der har en meget lang kulturhistorie, hvor mange af de oprindelige beboere i Amerika brugte tobaksrygning som en del af ritualer for at opnå spirituel indsigt. Se f.eks. denne video af antropolog Robert Sepehr:

Når det er sagt, så er jeg helt personligt stor modstander af rygning. Jeg synes helt ærligt, at det er en idiotisk adfærd. Jeg vil dog til enhver tid forsvare idioters ret til at opføre sig idiotisk, så længe deres adfærd ikke forvolder skade på andre. En ryger skal således ikke forvente at have en længere samtale med mig, hvis han eller hun står og ryger mig op i ansigtet.

Coronasagen har vist os, at det balancerede perspektiv er blevet våbengjort af totalitære kræfter, og det har fuldstændig mistet sit fundament af fornuft. Det er derfor nu nødvendigt med ren liberalisme som modvægt til den misbrugte socialisme indenfor sundhed.

I stedet for at forbyde køb af tobak, så skal vi også tillade køb og salg af cannabis og psilocybinsvampe. Alt kan misbruges; cannabis kan misbruges, men forbud og tvang kan også misbruges. Løsningen er at gøre det hele lovligt. Regeringen og staten skal simpelthen blande sig helt udenom. Hvis man vil forbyde sig selv noget, så er man velkommen til det. Hvis man vil tvinge sig selv noget, så er man også velkommen til det. Men det er ikke statens opgave at forbyde, tvinge og straffe på sundhedsområdet – så længe den enkelte ikke skader andre end sig selv.

Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments