Danske medier modtager muligvis ulovlig støtte fra staten

Muligvis overholder de fleste af de medier, der modtager millioner i støttekroner fra staten hvert år, ikke kravene til støtten.

Statens finansiering af de ikke så frie medier i Danmark er reguleret af BEK nr 480 af 17/05/2017: Bekendtgørelse om mediestøtte.

De fleste almindelige dagblade i Danmark modtager det maksimale støttebeløb, som i følge bekendtgørelsens § 6 er på 17,5 mio. kr. årligt. Det er alligevel også en slags penge. Jeg får til sammenligning 0 kr. i mediestøtte fra staten pr. år. Misforstå mig ikke; jeg under skam gerne medierne, at de tjener mange penge; det skal bare foregå på en redelig måde. Bestikkelse er et eksempel på en efter min mening ikke-redelig måde.

I min læsning af bekendtgørelsen bemærker jeg især § 3 pkt. 8, der er et af flere betingelser for at kunne opnå tilskuddet på de op til 1.458.333,33 kr. pr. md. pr. medie + evt. tillæg.

“Det er en betingelse for at opnå tilskud, jf. § 2, at nyhedsmediet har et indhold, hvor mindst en sjettedel af det samlede indhold er selvstændigt journalistisk bearbejdet med henblik på offentliggørelse i det pågældende nyhedsmedie”

Bekendtgørelse om mediestøtte, § 3 pkt. 8

Det punkt afstedkommer mindst to spørgsmål:

  1. Hvorfor kræver staten kun, at 1/6 af mediets indhold er selvstændigt journalistisk bearbejdet? Og videre: Hvad forventer staten så, at de resterende 5/6 af mediet består af, hvis det ikke er selvstændigt journalistisk bearbejdet indhold?
  2. Hvad er kriterierne for, at medieindhold er ‘selvstændigt journalistisk bearbejdet’? Og videre: Hvad er ‘journalistik’?

Journalistik‘ er i følge den officielle ordbog over det danske sprog defineret som “erhvervsmæssig beskæftigelse med indsamling og formidling af nyheder m.m. i artikler og udsendelser i fx aviser, blade, tv og radio”, “bestemt måde at bearbejde og formidle et sådant stof, præget af fx emnevalg, udtryksmåde og den enkelte journalists holdning til stoffet og faget” og “resultatet af journalistisk beskæftigelse i form af artikler og udsendelser bragt i fx aviser, blade, radio eller tv”. Ordbogen giver således reelt IKKE en ordentlig definition af, hvad journalistik er.

I følge forsiden på hjemmesiden for DMJX (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole), der uddanner journalister, handler journalistik bl.a. om at stille de væsentlige spørgsmål og vælge det vigtigste ud baseret på systematisk og grundig research samt kritisk og analytisk tænkning. Det stemmer meget godt overens med min egen forståelse af, hvad journalistik er – eller burde være.

Det betyder samtidig, at hvis et medie IKKE har mindst 1/6 af sit indhold i form af rigtig journalistik, hvor der er stillet de væsentlige spørgsmål, hvor det vigtigste er blevet valgt ud, hvor der er foretaget grundig og systematisk research, og hvor journalisten har foretaget kritisk og analytisk tænkning, så er mediet IKKE berettiget til støtte i følge bekendtgørelsen.

Det er min vurdering, at INGEN af de største nyhedsmedier i Danmark, der modtager den store mediestøtte fra staten, kan leve op til kravet om mindst 1/6 rigtig journalistisk indhold. Det betyder videre, at de har modtaget millioner på et ulovligt grundlag. Det er penge, der er taget fra skatteyderne, og det vil kun være rimeligt, at vi kræver, at pressen betaler pengene tilbage.

Tilmeld
Besked om
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
View all comments
Kim Spunk
torsdag, 31 marts 2022, 22:39 22:39

Helt og aldeles enig!! Så rigtigt Per. Skarpt Set