Kategorier
Forside Frihedspressen Gratis presse Public

Ny forskning bekræfter: Sol og D-vitamin beskytter effektivt mod corona

Gå ud i solen og tag et D-vitamintilskud. Mere skal der ikke til for at opnå en effektiv reduktion i risikoen for corona.

Verdens førende ernæringsvidenskabelige tidsskrift, The American Journal of Clinical Nutrition, bringer i april 2022-nummeret ny viden om D-vitamin og covid-19.

Ma, Nguyen, Yue et al. (2022) undersøgte sammenhængen mellem prædikteret D-vitaminstatus og -indtag og risikoen for SARS-CoV-2-infektion og covid-19-sværhedsgrad. De brugte data fra Nurse’s Health Study II opsamlet i perioden maj 2020 til marts 2021 fra i alt 39.315 personer. Forskerne fandt, at højere prædikteret niveau af aktivt D-vitamin i blodet var forbundet med lavere risiko for SARS-CoV-2-infektion. Den fjerdedel af deltagerne, der havde det højeste D-vitaminniveau havde 24 % lavere risiko for positiv coronatest. Undersøgelsen fandt endvidere, at et højt indtag af D-vitamin fra kosttilskud (mindst 400 IU eller 10 µg pr. dag) var forbundet med en halvering i risikoen for at blive hospitalsindlagt med covid-19.

Grant (2022) diskuterer i samme nummer af tidsskriftet perspektiverne for D-vitamin i relation til covid-19 ved at inddrage den samlede forskning på området. Den 2. april 2020 blev de første videnskabelige artikler offentliggjort, der pegede på, at D-vitamin formentlig kunne sænke risikoen for både infektion og sygdom. Siden da er der blevet publiceret ca. 1.000 videnskabelige artikler om D-vitamin mod covid-19. Forskningen er overbevisende. Det er værd at bemærke, at sollys modvirker covid-19 både via D-vitamin og via andre mekanismer. Man får derfor den bedste beskyttelse ved både at tage sol og D-vitamintilskud.

Referencer:

Grant WB. Putative roles of solar UVA and UVB exposure and vitamin D supplementation in reducing risk of SARS-CoV-2 infection and COVID-19 severity. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 115, Issue 4, April 2022, Pages 987–988. Link til artikel

Ma W, Nguyen LH, Yue Y, et al. Associations between predicted vitamin D status, vitamin D intake, and risk of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infection and coronavirus disease 2019 (COVID-19) severity. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 115, Issue 4, April 2022, Pages 1123–1133. Link til artikel

Tilmeld
Besked om
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x