Kategorier
Indlæg Klassiker Offentlig Sundhed (gratis) Sundhedsbloggen Sundhedspressen

Sundhedstrin 1: Forstå, hvad sundhed er – og hvad sundhed ikke er

Hvis du vil udvikle og forbedre din sundhed, så må du starte med at forstå, hvad sundhed faktisk er – og hvad sundhed faktisk ikke er, selvom det kan virke sådan. Mange prøver at lokke dig til at tro, at sundhed er noget andet, end det egentlig er. Det gør de typisk for at tjene penge og/eller for at udøve magt over dig. Det er derfor let at blive forført ud i en blindgyde eller ud over en afgrund.

Med henvisning til verdenssundhedsorganisationen WHO’s originale definition af sundhed, fra før WHO blev korrupt, så er sundhed en tilstand af optimal fysisk, mental og social velvære. Formålet med sundhedsfremme er at få og fortsætte med at have det så godt som muligt på alle tre eksistensplaner: krop, sind og relationer.

Sundhed er en subjektiv oplevelse af velvære. Graden af sundhed kan derfor ikke måles objektivt udefra. Sundhed er noget andet end fravær af sygdom og skade, selvom sygdom og skade kan reducere sundheden. Sundhed er også noget andet end at have en sund livsstil og få risikofaktorer for sygdom, selvom sund livsstil og risikofaktorer kan påvirke sundheden – eller måske snarere chancen for en høj grad af sundhed i fremtiden.

Sundhed er IKKE hverken tyndhed, skønhed, præstationer, moral, pligt eller at undgå biologiske helbredsrisici for enhver pris. Sundhed er simpelthen oplevelsen af velvære i kroppen, psyken og det sociale liv.

Velvære kan yderligere opdeles i tre dele: frihed, energi og fred. Frihed i krop, sind og relationer. Energi i krop, psyke og socialitet til at leve, udleve og udrette, som man ønsker eller er nødsaget til. Fred opstår, når man accepterer betingelserne, mulighederne og begrænsningerne for sundhed. Derudover er der en del af velvære, der handler om ren glæde og nydelse samt reduktion af modsætningen, som er stress og lidelse. Det er her vigtigt at se på både mål og proces.

Sundhed er også helhed, da man jo godt kan have det skidt i psyken, selvom kroppen er i toptunet form. Man kan også opleve en høj grad af ufrihed i kroppen f.eks. som følge af overvægt og fysisk inaktivitet, selvom man egentlig er ganske sund mentalt og socialt. Enhver sundhedsfaktor bør vurderes ud fra, hvordan den påvirker alle tre sundhedsområder i både mål og proces, da øget sundhed på ét område ikke automatisk fører til øget sundhed på alle andre områder. Det kan f.eks. være, at noget, der er biologisk sundhedsfremmende at gøre, samtidig reducerer den mentale og sociale sundhed. Det er bl.a. noget, man skal være opmærksom på indenfor kost, motion og den såkaldt sunde livsstil.


Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
Få besked via e-mail
Besked om
guest

0 Kommentarer
nyeste
ældste flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading