Kram som dyb, spirituel praksis

Kram er for mig en dyb, spirituel praksis med rødder tilbage i de ældste af verdens visdomstraditioner.

Jeg ved godt, at de fleste har et meget overfladisk forhold til kram og betragter det mest som en gestus, der signaler “goddag” eller “farvel”. Selvom den form for hilsekram nærmest kan være en revolutionær handling i en tid med virusfobi, så er det er ikke dén form for kram, jeg tænker på, når jeg f.eks. inviterer kvinder til kram.

Og nej, kram er heller ikke en måde at lokke kvinder til sex, selvom kram for mange mennesker ofte indgår i forspillet til sex. Konventionel sex svarer sammenlignet med et godt kram til at gå på toilettet. Det er rart at få lettet trykket, hvorefter man må videre i programmet. Kunsten især for os mænd er at håndtere trykket i form af trangen til udløsning, bl.a. fordi udløsningen medfører tab af den spirituelle energi.

De bedste kram har for mig været med tøj på, da man så lettere kan undgå det seksuelle program og bedre fokusere på den mere subtile sansning af berøring, kropsfornemmelser og energi. Kram kan på den måde give de samme virkninger som tantra i form af vækkelse, forøgelse og transformation af den seksuelle energi til vital livsenergi og lysende spirituel energi. Det er så her, hvor det går hen og bliver en spirituel praksis, da kram kan være en genvej til at være i den rene, lysende, åndelige tilstand, som vi alle dybest set er.

Der er mange forhindringer på vejen til det dybe, åndelige kram, men det er muligt at klatre over dem alle. Første trin er at se det spirituelle kram som noget andet end både almindelige kram, konventionel sex og romantiske forhold. Det er vigtigt med en klar forventningsafstemning, ligesom det er vigtigt, at hver enkelt kan mærke, respektere og kommunikere grænser. Når det er på plads, så kan man begynde at dyrke spirituelle kram som en spirituel praksis på vejen til Lyset. Det kræver bevidst nærvær fra øjeblik til øjeblik, en klar intention af kærlig-venlighed, rolige omgivelser og god tid. Mindful kramning kan på den måde som krammemeditation være en form for stille samværen i vores højeste tilstand i Det Guddommelige Lys.

Rent fysisk kan spirituelle kram foregå på mange forskellige måder. Jeg foretrækker at ligge i tæt omfavnelse vekslende mellem perioder med dyb ro og andre perioder med dynamisk bevægelse. Pointen er, at det bevidste møde mellem den feminine og maskuline energi skaber den spirituelle energi, der videre kan bruges til andre formål. Denne energi og livskraft kaldes kundalini indenfor tantra, prana indenfor hinduisme, chi indenfor kinesisk taoisme, ki indenfor japansk taoisme, vril indenfor tysk okkultisme, biomagnetisme indenfor kvantefysik, ra af de gamle egyptere og orgon af læge og psykoanalytiker Wilhelm Reich.

Tilføjelse: Ifølge ph.d. James Hughes Reho, forfatter til ‘Tantric Jesus – The Erotic Heart of Early Christianity’ så spillede ‘The Devine Embrace’ (Det Guddommelige Kram) en central rolle i vækkelsen af Helligånden (den dybe, guddommelige energi, der dvæler i os alle) i tidlig, kristen mystik. Så et andet ord for kundalini etc. er simpelthen helligånden indenfor kristendom.

Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments