Jeg har faktatjekket TjekDet: Her er den barske sandhed

Det er rimeligt at forvente, at en såkaldt uafhængig faktatjekker som TjekDet er økonomisk uafhængig af de sager, som de vælger at tage op, og at den er ledet af folk med et højt journalistisk, etisk og videnskabeligt niveau af kompetence samt omfattende og relevant erfaring.

TjekDet kalder sig selv “hele Danmarks politisk uafhængige faktatjekmedie”. På denne side skriver de om sig selv. Der er også et billede af redaktionen, der består af seks mænd og to kvinder, hvoraf kun chefredaktøren, Thomas Hedin, ligner en mand med tilstrækkeligt mange år på bagen til at varetage det vigtige job som faktatjekker. De andre ligner unge i 20’erne, der lige er kommet ud fra journalistskolen.

Ifølge Altinget.dk så er Thomas Hedin uddannet erhvervssproglig korrespondent fra CBS, og han har tidligere været researchchef på Berlingske og researchredaktør på DR. Uddannelsen til erhvervssproglig korrespondent fra CBS er reelt en uddannelse i at lave propaganda for særinteresser via bevidst anvendelse af sproget. Thomas Hedins tidligere jobs har givet ham erfaring med at lave research, der understøtter Berlingskes og DRs kunders særinteresser. DRs eneste kunde er regeringen, mens Berlingske også har regeringen som en meget stor og måske dén største kunde. Berlingske Media får i hvert fald 130.000 kr. om dagen i propagandastøtte fra staten. Thomas Hedin har tilsyneladende hverken uddannelse eller erhvervserfaring, der kan have udviklet hans kompetencer til at blive uafhængig faktatjekker. Derudover er det formentlig begrænset, hvad man lærer om natur- og sundhedsvidenskab på en erhvervssproglig uddannelse på en handelssskole.

De andre i redaktionen på TjekDet omfatter Andreas Søndergaard Petersen, Bastian Vedsted Eggert, Daniel Greneaa, Ella Hjalmsrud Jørgensen, Kalle Thue Gregersen, Nathalie Damgaard Frisch og Nikolaj Rodkjær Kristensen, der alle på nær en er tituleret som ‘journalist’. Ella Hjalmsrud Jørgensen er tituleret som ‘researcher’. Hun er “ved at færdiggøre sin bachelorgrad i journalistik og internationale studier ved Roskilde Universitet”. Når man er “ved at færdiggøre” noget, så er man ikke færdig endnu. TjekDet har således ansat en studerende til at lave research. Det er jo ganske betryggende for de “fakta”, der bliver gravet frem af det skarpe redaktionelle team.

Flere af de øvrige og meget unge journalister hos TjekDet har uddannelsesmæssige baggrunde på kandidatniveau, men det er i sådan noget som journalistik, statskundskab og medievidenskab, dvs. egentlig ikke i noget der gør dem i stand til at analysere og vurdere fakta indenfor sundhedsvidenskab. Til gengæld modtager de angiveligt trusler for deres arbejde i coronadebatten, og den offerrolle er jo nu om stunder meget mere værd end relevant uddannelse og økonomisk frihed.

TjekDet er i 2022-medieaftalen fra Kulturministeriet blevet bevilget en fast finansiering på 6,5 millioner kroner årligt. TjekDet kan så supplere med indtægter fra bl.a. Facebook. TjekDet skriver selv om det samarbejde: “Samarbejdet indebærer, at den sociale platform [dvs. Facebook, red.] dækker researchomkostningerne per artikel, der relaterer til dette samarbejde.” Dette samarbejde er startet i 2022, så det bliver først, når regnskabet for 2022 offentliggøres, at vi får at vide, præcis hvor mange penge TjekDet har fået for at arbejde for Facebook.

Det er således rimeligt at konkludere, at TjekDet ikke er, hvad de udgiver sig for at være. TjekDet har hverken kompetencer eller organisering til at udføre politisk uafhængig faktatjek – især ikke i relation til corona og andre sundhedsfaglige emner. Det er tværtimod sandsynligt, at TjekDet reelt udfører politisk censurvirksomhed for regeringen og Facebook – og at ‘faktatjek’ således blot er et propagandaord for ‘censur’.

Tilmeld
Besked om
3 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
torsdag, 28 juli 2022, 13:42 13:42

Tak for din ihærdighed med at få undersøgt faktatjek til bunds for at få lys på sandheden.
I Enland har de bla. David Icke ( se Heatwave ) der forstår at analysere i helhed og omfang. Covid 19 agendaen blev/bliver folkets chanche for at få åbnet døren og træde ind i mørket med pandelampen tændt, tror jeg.

fredag, 29 juli 2022, 18:30 18:30

David Icke blev/bliver trods karaktermord heldigvis ved og ved med at analysere og afdække de løgne og sammenhænge, der fører menneskeheden i en inhuman og dermed gal retning. Med tiden har han fået ” almindelige og jævne ” mennesker til at forstå, hvad der er galt, hvordan og hvorfor. Møder man vaskeægte sociopater som Hararifolkene i WEF, der snakker om ” useless eaters ” og transhumanismens ” goder “, forstår jeg godt, at man kan forledes til at tro, at den slags må komme fra det ydre rum. Sociopater ernærer sig ved andres energi – de kan ikke andet. Det… Read more »