Dom i Dukkesagen viser, at der nogle gange er ytringsfrihed i Danmark

En enig domsmandsret har ved Retten på Frederiksberg i dag frifundet tre demonstranter i Dukkesagen. De var tiltalt for trusler mod Mette Frederiksen i form af en dukke med et skilt.

I følge Ekstra Bladet sagde dommeren som begrundelse for frifindelsen, at “at en ytring ikke er strafbar, selvom den [kan] virke stødende og aggressiv“.

Det er i den sammenhæng påfaldende, at jeg sidste år blev dømt skyldig i en ulovlig ytring og straffet med bøde for at have ytret ordet “fascist” til to DSB-togrevisorer og to politibetjente i en konkret situation, hvor deres adfærd var fascistisk i følge ordbogens definition af begrebet. Det var dem, der overfaldt mig – og mig der blev straffet.

De to domme viser samlet, at det nu er lovligt at ytre “Hun må og skal aflives!“, hvorimod det er ulovligt at ytre “Så er du jo fascist“. Det er således lovligt at komme med ytringer, der kan tolkes som opfordring til kriminalitet i form af mord, hvorimod det er ulovligt at komme med ytringer, der er tilsigtet som opfordring til autoriteter om at overholde loven i en situation, hvor de begår kriminalitet i form af ulovlig frihedsberøvelse af en anderledes tænkende mundbindsmodstander.

Det kan videre tolkes som, at hvis din stødende og aggressive ytring samtidig er dum og idiotisk, så er den lovlig, hvorimod relevant kritik af undertrykkende magthavere bliver straffet. Jeg har i øvrigt intet hørt til mine anmeldelser af de fascistiske magtudøvere. Det eneste, der kom ud af den sag, var, at jeg blev straffet for at kalde dem det, deres adfærd tydede på, at de var i den konkrete situation.

Fascist” er i øvrigt ikke et skældsord. Det er heller ikke nedsættende. Det er en objektiv beskrivelse af “handlinger, der har karakter af autoritær undertrykkelse af anderledes tænkende” (jv. “fascisme” i Den Danske Ordbog, betydning 1.a). Det var præcis den adfærd, jeg blev udsat for, og som jeg derfor italesatte som det, det var: fascisme.

Det glæder mig, at de tre unge mænd i Dukkesagen er blevet frifundet, da det viser, at der trods alt er ytringsfrihed for nogle frihedskæmpere i nogle situationer. De to modsatrettede domme gør dog, at der ikke er retssikkerhed på området. Retssikkerhed er defineret ved, at straffen for en handling kan forudses, før handlingen udføres. Hvis man i nogle tilfælde kan blive straffet for en ytring, der rent sprogligt er mildere end den, som andre i andre tilfælde bliver frifundet for, så er der pr. definition ingen retssikkerhed på ytringsområdet.

Tilmeld
Besked om
guest
6 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Jytte Dahl
onsdag, 14 september 2022, 18:41 18:41

Fascist er ikke skældsord…hvorimod socialist…nu om dage…godt kan betegnes som et skældsord !!

Brian Olesen
torsdag, 15 september 2022, 11:59 11:59

Helt enig. Det er temmelig skræmmende, med de to eksempler, der trækkes op.

Gad vide om ‘systemet’ fornemmer at det koger i samfundet, og man derfor føler sig nødsaget til at gå mere varsomt jf. lovens bogstav.

Brian Olesen
torsdag, 15 september 2022, 17:12 17:12

Systemet ved, at du, Per Brændgaard, er en ufarlig, spirituel sjæl, der klynger din lid til et falleret demokrati og derfor aldrig ville gå amok.

Men hvem ved, måske omstændighederne en dag vil tvinge din indre kriger frem).

God dag.

Brian Olesen
lørdag, 17 september 2022, 15:13 15:13

Det modsatte, altså ikke at have en grænse, er i hvert fald usundt.

Man skal bare huske at tænke sig om.