Kategorier
Forside Gratis sundhed Public Sundhedsbloggen

Styrk dit immunforsvar med dette billige kosttilskud

De fleste har efterhånden erfaret, at vaccination ikke er nogen garanti mod sygdom og fravær på grund af corona og covid-19.

Kosttilskud med D-vitamin booster immunforsvaret og styrker den naturlige modstandskraft. Effekten er dokumenteret i flere videnskabelige undersøgelser af D-vitamintilskud mod covid-19. Effekten er størst hos personer, der i udgangspunktet ligger lavt i D-vitamin; og det gør de fleste danskere i vinterhalvåret. Efter coronaens indtog er det gamle ernæringsråd om at tage D-vitamin i vinterhalvåret således blevet ekstra relevant.

En almindelig multivitamin- og -mineraltablet indeholder for lidt D-vitamin. Forebyggelse af covid-19 kræver en dosis på 50-100 mikrogram pr. dag. De fleste multitilskud indeholder kun 10-20 mikrogram.

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. Det betyder, at det skal tages sammen med et fedtholdigt måltid for at blive optaget. Du kan tage nok så meget D-vitamin, men hvis du indtager det på tom mave, så drøner det lige igennem dig uden at komme helt derind i kroppen, hvor det virker.

D-vitamin har en meget specifik, biokemisk virkning mod sygdomsprocessen ved det nye coronavirus. Spikeproteinet i SARS-CoV-2 skal binde sig til receptoren ACE2, før det kan føres ind i cellerne, hvor det kan forårsage inflammation og dermed sygdom. Ved mangel på D-vitamin sker denne binding meget lettere, hvorved man alt andet lige vil blive mere syg ved coronasmitte. En god D-vitaminstatus ændrer funktionen af ACE2, så coronavirus i højere grad preller af. Det styrker det cellulære immunforsvar.

Kosttilskud kan generelt være en dyr fornøjelse, men D-vitamin er et meget billigt tilskud, så selv et trængt budget burde kunne finde plads til denne vigtige sundhedsinvestering. Private virksomheder kunne også overveje at tilbyde gratis D-vitamin til deres ansatte. Hvis man alligevel forplejer med frugtordning, kantine og kaffe, hvorfor så ikke opgradere ernæringsservice til også at omfatte dette vigtige kosttilskud? Det kan meget let blive en særdeles god investering i form af fald i sygedage på grund af covid-19. Forskning har også vist, at D-vitamintilskud sænker risikoen for positiv coronatest med 54 %. Det betyder, at det både sænker risikoen for positiv test og risikoen for alvorlig sygdom, hvis man skulle være uheldig at blive ramt.

Fra og med september er der så lidt energi i solens stråler i Danmark, så selvom man er meget ude i sollyset, så bliver der næsten ikke dannet noget D-vitamin i kroppen som følge heraf. En sund og varieret kost kan heller ikke komme op på en effektiv og stabil dosis D-vitamin. Ingen af vaccinerne mod covid-19 indeholder D-vitamin, så det er bare med at få det vigtige vitamin købt og så ellers huske at tage det hver dag gennem hele efteråret og vinteren.

Coverfoto: Unsplash.com (Dwi Agus Prasetiyo)

Tilmeld
Besked om
8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x