Kategorier
Gratis Indlæg/Post Public SPG Sundhedsbloggen Sundhedspressen

Ny Sundhed: Tør du blive sund på din egen måde?

Jeg er på en mission. En sundhedsmission. Missionen startede i 2000, da min første bog udkom. Den hed ‘Spis som du vil’. Missionen har aldrig været mere relevant end nu. I dag kalder jeg missionen Ny Sundhed. Det er sundhed på en sund måde. Er du klar til at blive sund på din egen måde?

Annonce:

Sandheden om sundhed er, at du kan blive og være sund på mange forskellige måder. Gammel Sundhed går ud på at være sund på en andens måde. Det føles måske befriende i starten, da du så slipper for selv at tage stilling til noget som helst, men på længere sigt bliver det en belastning, når friheden mangler.

Lad os tage et eksempel. Hvis du f.eks. ønsker at gå ned i vægt, så er det fristende at gå på en slankekur, hvor det hele er besluttet for dig på forhånd, da du så slipper for at konfrontere dig med dine vaner. En slankekur bliver på den måde en form for flugt fra dine vaner, men det er stressende at være flygtning, så du vil før eller siden vende tilbage til de gamle vaner, da de har en betydning for dig. En slankekur er på den måde en form for Gammel Sundhed.

Realiteten om vægttab er, at det afgørende er selve forskellen mellem, hvad du gjorde før, og hvad du gør nu. Der er fysiologisk set ingen grund til at følge en bestemt kostplan eller slankekur. Din vægt vil gå ned, uanset hvad årsagen er til din negative kaloriebalance. Ny Sundhed på slankefronten er at lave selvvalgte, bæredygtige ændringer i de sædvanlige vaner – og acceptere at vaneændring er en til tider kaotisk proces med to skridt frem og et tilbage.

Lad os tage et andet eksempel: motion. Du behøver ikke følge et motionsprogram, som en anden har lavet. Du behøver ikke lave specielle øvelser eller være iført særligt påklædning, mens du gør det. Ligesom mange forskellige kostændringer kan føre til vægttab, så er det også kun fantasien, der sætter grænsen for, hvordan du kan bevæge din krop. Ny Sundhed på motionsfronten er, når du selv tager styringen og vælger den motion, der rent faktisk giver glæde eller en anden form for mening for dig – ikke kun bagefter, men også imens du er fysisk aktiv. Hvis motion altid er noget, der bare skal overstås, så er det jo lidt trist.

Lad os tage et tredje og sidste eksempel: corona. Det nye coronavirus er åbenbart umuligt at undgå, med mindre du vil leve dit liv i en isoleret beholder. Det handler derfor om at styrke modstandskraften, så din krop kan tåle at blive ramt af virus, uden at du bliver alt for syg af det. Vacciner er ét bud på det. Optimal ernæring er et andet bud. Nogen er til det ene, andre er til det andet, og atter andre er til begge dele. Det afgørende må være, at det foregår som et frit valg på et oplyst grundlag – uden man føler sig tvunget til hverken booster-stik eller gulerodsjuice.

Annonce:
0 0 votes
Brugervurdering
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x