Kategorier
Frihedspressen Gratis presse Public Udvalgt

Pfizer og Modernas egne studier: 16 % øget risiko for alvorlige bivirkninger

Ny videnskabelig undersøgelse dokumenterer en markant øget forekomst af alvorlige bivirkninger hos personer, der har modtaget en mRNA-vaccine mod covid-19 fra Pfizer eller Moderna.

Undersøgelsen er baseret på data fra de placebokontrollerede, fase 3 randomiserede kliniske studier af Pfizer- og Moderna-mRNA-covid-19-vaccinerne. Definitionen af ‘alvorlige bivirkninger af særlig interesse’ er godkendt af WHO før udrulningen af vaccinerne.

Undersøgelsen blev publiceret online den 31. august 2022 i det videnskabelige tidsskrift Vaccine.

Alvorlige bivirkninger rammer 12,5 for hver 10.000 vaccinerede

Pfizer- og Modernavaccinerne mod covid-19 var forbundet med en øget forekomst af alvorlige bivirkning af særlig interesse på henholdsvis 10,1 og 15,1 tilfælde pr. 10.000 vaccinerede personer sammenlignet med forekomsten i placebogrupperne på henholdsvis 17,6 og 42,2 tilfælde pr. 10.000 personer. Forekomsten i placebogrupperne blev anvendt som baseline (udgangspunkt) i opgørelsen. Kombineret var mRNA-vaccinerne forbundet med øget forekomst af alvorlige bivirkninger på 12,5 tilfælde pr. 10.000 personer.

Pfizer-studiet viste en 36 % forøget risiko for alvorlige bivirkninger i vaccinegruppen. Moderna-studiet viste en 6 % forøget risiko. Samlet set var risikoen for alvorlige bivirkninger forøget med 16 % hos personer, der havde modtaget mRNA-vaccine i stedet for placebo. Det er her vigtigt at huske at skelne mellem absolut risiko (12,5 ekstra tilfælde pr. 10.000 vaccinerede) og relativ risiko (16 % flere tilfælde blandt de vaccinerede end blandt de uvaccinerede), inden man går i panik.

Forskerne bag undersøgelsen pointerer, at der bør foretages formelle analyser af fordele i forhold til risici i forbindelse med coronavaccinerne. Den eneste måde, man kan være 100 % sikker på ikke at blive syg af vaccinen, er ved ikke at blive vaccineret. Optimal ernæring kan være et bivirkningsfrit alternativ til vaccination, hvor der er særligt god videnskabelig dokumentation for effekten af D-vitamintilskud.

Kilde:

Joseph Fraiman, Juan Erviti, Mark Jones, Sander Greenland, Patrick Whelan, Robert M Kaplan, Peter Doshi. Serious adverse events of special interest following mRNA COVID-19 vaccination in randomized trials in adults. Vaccine. 2022 Sep 22;40(40):5798-5805

Coverfoto: Unsplash.com (Pawel Szvmanski)

Tilmeld
Besked om
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x