Kategorier
Brændgaard Bloggen Offentlig Offentlig-forside Pensum Slank (gratis) Slankebloggen Sundhedspressen Sundhedspressen: Forside Sundhedspressen: Startside Tabu

Bedre behandling af overspisning med integration af ernæring og psykologi

Det er glædeligt, at flere mennesker, der døjer med tvangsoverspisning, også kaldet Binge Eating Disorder (forkortes BED), nu kan få kvalificeret hjælp finansieret af det offentlige.

Overspisning er den spiseforstyrrelse, som jeg selv har arbejdet mest med – som udvikler, underviser og ernæringsterapeut. Min fordybelse i de psykologiske aspekter af ernæring startede faktisk med, at jeg mødte psykolog Uffe Damborg på et meditationskursus, hvor han var underviser, og hvor vi i pausen faldt i snak om vores fælles udfordring med bedre behandling af overspisning. Det er nu 14 år siden.

Overspisning bliver ligesom andre spiseforstyrrelser ofte behandlet af et tværfagligt team bestående af diætister og psykologer. Psykologer sætter ofte en dyd i ikke at vide noget om diætetik, ligesom diætister gør sig umage med ikke at forholde sig til det psykologiske. Denne fagopdeling er umiddelbart logisk, men det er min erfaring, at den kan føre til ineffektive eller decideret skadelige behandlingsprogrammer.

Den optimale behandling for patienterne er efter min mening en fuld integration af ernæring og psykologi. Det var det projekt, som Uffe Damborg og jeg satte i værk, og som der kom mange kurser og to bøger ud af. Vi kaldte vores koncept for Mindful Spisning.

Nu kan man jo ikke kræve, at psykologer også bliver diætister, eller at diætister også bliver psykologer, men man kan arbejde ud fra et integreret behandlingskoncept, hvor de diætetiske principper understøtter de psykologiske og vice versa. Et vigtigt element i en integration er at gå fra kostplanen som diætetisk metode til Små Skridt. Risikoen ved kostplanen som metode er, at den fastholder patienten i den form for tænkning om mad og spisning, der fastholder problemet. Det er endvidere min erfaring, at man skal skrue ned for informationen om sund/usund, fedende/slankende kost, kalorier, sukker, fedt, osv., da de fleste patienter i forvejen døjer med en form for overviden om disse emner. Det er naturligvis altid meget individuelt, præcis hvad der skal til for at opnå gode resultater.

Det vigtigste i en integreret ernæringspsykologisk behandling af overspisning er biopsykoedukation med fokus på den stressreducerende virkning af spisning. Når patienterne lærer, at deres overspisning faktisk giver mening, så kan de opnå de grader af frihed, der gør det muligt med små skridt at bevæge sig ud af problemet. Jeg har i den sammenhæng haft stor succes med at undervise overspisere i det forunderlige i, at der er så mange i Danmark, der ikke overspiser, når det virker så effektivt mod stress. Jo, jo, der er også bivirkninger ved overspisning, bevares, men det er jo ikke for at opnå bivirkningerne, at man tager medicinen.

Jeg tilbyder individuel behandling med ernæringsterapi til private klienter, der døjer med overvægt og/eller overspisning i København og via Zoom.

Coverfoto: Unsplash.com (gbarkz)


Discover more from pB

Subscribe to get the latest posts to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from pB

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading