Fake news: Kunsten at gennemskue falske nyheder

Eksperter på begge sider er enige om, at falske nyheder i medierne er et stort og stigende problem. Det hjælper at udvikle en dybere forståelse for, hvordan medierne og deres kilder fungerer – og en klar bevidsthed om hvorfor man overhovedet følger med i nyhederne.

På den ene side har vi hovedstrømmen af nyheder, der flyder i de såkaldte mainstreammedier (MSM). På den anden side har vi de nyheder, der af MSM bliver betegnet som konspirationsteorier, hvis de da overhovedet bliver nævnt. De alternative nyheder kommer fra en broget flok af alternative medier, uafhængige journalister og selvstændige researchere.

Nyhedsjournalistikken i MSM er baseret på autoritetstro. Man tror på, at oplysninger fra danske og internationale myndigheder og anerkendte eksperter er sandfærdige. Der kan således opstå falske nyheder, hvis autoriteterne lyver. Men hvorfor skulle de lyve, og de er jo alle enige?

En kritisk journalist vil aldrig stole på en ekspert, bare fordi han er ekspert. Han vil heller aldrig stole på en myndighed, bare fordi det er en myndighed. Troværdighed kræver mere end det. Troværdighed er noget, man gør sig fortjent til. Der kan være mange grunde til, at eksperter og myndigheder lyver. Den mest oplagte er, hvis det er forbundet med stor økonomisk risiko ikke at lyve. Hvis man f.eks. kan risikere at miste sit job eller sin finansiering, hvis man siger noget andet end det, de højere magthavere ønsker, så er der et ganske enkelt incitament til at lyve eller i det mindste holde mund. Jamen, hvem er de højere magthavere da?

Det er ikke nogen stor konspirationsteori, at vi alle er afhængige er penge for at leve og trives i det moderne samfund. Regeringen og private fonde sidder på de store pengekasser, der finansierer myndigheder og forskningsinstitutioner. Hvis de vil have, at “sandheden” skal blæse i en bestemt retning, så skal eksperterne nok sørge for at skifte vindretningen – simpelthen af frygt for at blive fyret, eller fordi de kender spillet og aldrig rigtig har været interesseret i sandheden om noget som helst.

MSM er i øvrigt selv en del af magtspillet, da de er finansieret af regeringen og derfor mere præcist bør opfattes som statslige myndigheder og ikke som private, frie medier. Jamen, hvorfor skulle journalister lyve?

Jeg tror egentlig ikke, at MSM-journalister lyver med vilje. De passer bare deres arbejde. De laver den form for journalistik, der gør chefen tilfreds, og som giver lønforhøjelse og forfremmelse. Jeg tror heller ikke, at mediechefen lyver med vilje. Han passer også bare sit arbejde, der består i at levere en vare, som i dette tilfælde er nyheder, for en kunde, som i dette tilfælde er regeringen i et samfund og en samtid, der er ligeglad med sandhed. Det er helt normalt, at ansatte gør det, som chefen ønsker, der skal gøres, ligesom det er helt normalt, at virksomhedsejere forsøger så godt som muligt at levere den vare, som kunden efterspørger. Alt andet vil være fyringsgrund eller undergang.

Problemet med autoritetstro

Mange, der opfatter sig selv som “vågne”, søger sandheden om verden i alternative medier. Spørgsmålet er bare, om den medieverden er ret meget bedre end MSM. Hvor MSM lider af blind autoritetstro, så lider den alternative verden af antiautoritetstro, som efter min mening er lige så slemt. Det er ikke nødvendigvis sandt, bare fordi en anerkendt ekspert eller myndighed ikke har sagt det eller er direkte uenig.

Konspirationsteorier kan være fascinerende, men enhver teori er ikke mere sand end de faktuelle beviser, der underbygger den. Mange alternative medier går i selvsving med deres konspirationsteorier i stedet for at formidle nyheder om reelle beviser, der bekræfter eller afkræfter forskellige teorier. Det er fuldstændigt reelt at formulere en teori om en hemmelig sammensværgelse, det er bl.a. sådan politiet arbejder i efterforskningen at nogle former for kriminalitet, men teori uden evidens er ikke andet end tom fantasi og spekulation. Man skal bl.a. derfor se sig særdeles godt for, hvis man begiver sig ud i Konspirationsland på nettet.

Jeg har ikke nogen let opskrift på, hvordan man skiller skidt fra kanel i nyhedsstrømmen. Det er noget, jeg stadigvæk selv øver mig på. Jeg vil anbefale, at du starter med at gøre dig klart, hvorfor du overhovedet læser nyhederne. Er det for at komme tættere på sandheden om verden, eller er det for at blive bekræftet i den opfattelse om verden, som du allerede har etableret? Vil du udfordres eller føle dig tryg? Dernæst kan du gennemgå hver enkelt af dine nyhedskilder og vurdere, om den har samme formål som dig selv. Det kan her hjælpe at se nærmere på, hvordan mediet er finansieret, da det er menneskelig, økonomisk natur at arbejde for dem, der betaler ens løn. Ideelt set er et sandhedssøgende medie 100 % finansieret af brugerne.

Bliv klogere på fake news

Bliv betalende abonnent på PerBRAENDGAARD.dk

Cover: Unsplash.com (Marten Newhall)

Tilmeld
Besked om
2 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
torsdag, 27 oktober 2022, 18:21 18:21

Godt sagt og formuleret Per 👌👍 Tusind tak for dig 🙏
Knus og kram 😘💖 Hanne

Kirsten Marie Sand
fredag, 28 oktober 2022, 12:23 12:23

Godt formuleret Per Brændgård Vi skal et skridt dybere, end at belaste hinanden med forskellige holdninger. Vi står i en tid, hvor hver enkelt må gribe i egen barm og forsøge på en eller anden måde, at forstå eller undersøge, hvad der sker i vores tid. Vi skal blive klogere på os selv, og dermed på hinanden. Politik har allerede i mange år handlet med os, som de kunne se en fordel af. Jeg har ofte tænkt, hvorfor taler de ustandselig om pengene, som om det skulle være alfa og omega. Nu kan jeg for alvor se, at penge ikke… Read more »