Kategorier
Den Spirituelle Blog Gratis Indlæg/Post Public

Mindfulness er kun 1/8 af Buddhas lære: Husk også de andre syv elementer

Mindfulness er blevet både stuerent og populært i Danmark, men i overførslen fra buddhismen til den vesterlandske udgave er der efter min mening gået væsentlige dele tabt.

Det centrale i Buddhas lære er Den Ædle Ottefoldige Vej. Ret mindfulness er det ene af de otte elementer, helt præcist nr. syv. Problemet ved kun at fokusere på mindfulness er, at man så glemmer forudsætningerne (de foregående seks elementer) og risikerer at undgå målet (dvs. element nr. 8). Målet er ret koncentration, som leder til spirituel frigørelse med Nirvana eller Himmerige som den ultimative destination. Mindfulness er således et middel til at fordybe koncentrationen, ligesom koncentration er et middel til at forbedre mindfulness, da relationen mellem de otte elementer ikke er lineær, men snarere cirkulær. Pointen er dog, at det gælder om at huske alle otte elementer.

Den umiddelbare forudsætning for at udvikle ret mindfulness er element nr. 6, der omfatter ret indsats og energi. Det har mindst to betydninger. For det første kræver det en indsats i form af disciplin og arbejde at udvikle mindfulness. Meditation er ikke afslapning, ligesom et etisk ansvarligt liv kræver en indsats. Aspektet med energi har også en betydning i form af spirituel energi, som kan udvikles og transformeres med kroppens mere primitive lyster og drifter som råmateriale. Kald det tantra eller hvad du vil, bare du husker at bruge den udviklede energi til noget gavnligt.

Elementerne 3, 4 og 5 handler om ret tale-, handle- og levemåde. Det er klassiske dyder såsom at tale sandt, afstå fra at gøre skade på andre mennesker og afstå fra at tjene penge eller beskæftige sig med våben, menneskehandel og andre former for skadelig virksomhed. Buddha var ligesom Jesus klar i mælet om, at man skal opføre sig ordentligt, hvis man vil se Lyset. Der er mange eksempler på, at både Buddha og Jesus talte magthaverne lodret imod, hvis de vurderede, at det var nødvendigt, og det kan betragtes som udlevelse af disse elementer. Ret tale er som sagt at tale sandt, hvilket omfatter at gøre opmærksom på løgne og bedrag. Ret tale er også at holde mund, hvis man ikke har noget gavnligt at sige.

Elementerne 3-5 handler også om rent praktisk at indrette sit liv, så der er plads og ro omkring en daglig, dybdegående meditativ praksis. Når folk har svært ved at finde tid til at meditere, så er det fordi, de prøver at springe de indledende elementer over for at hoppe direkte til mindfulness og måske også koncentration, som de så har svært ved, fordi deres liv er fucked up.

Element 2 er ret tænkemåde og handler dybest set om at udvikle intentionen og følelsen af kærlig-venlig næstekærlighed med de konsekvenser, det har i forhold til relationer med andre og sig selv.

Det hele starter med det første element, som er ret forståelse af De Fire Ædle Sandheder:

  1. Der er (potentiel) lidelse eller smerte i livet.
  2. Lidelsen skyldes uvidenhed og begær efter at holde opmærksomheden og identiteten fast på foranderlige fænomener.
  3. Intet varer ved. Heller ikke lidelse og smerte. Alt slutter.
  4. Vejen ud af lidelsen er at følge Den Ædle Ottefoldige Vej.

Cover: Unsplash.com (Moodywalk)


Åndedrætsmeditation er fundamentet for al meditation:

BLIV SPIRITUELT MEDLEM

Peer Brændgaard

Af Peer Brændgaard

Jeg er klar til at hjælpe dig med dine spørgsmål og lede dig på vej til mere sundhed.

0 0 votes
Vurdering
Tilmeld
Besked om
5 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Birgit
Birgit
onsdag, 9 november 2022, 10:44 10:44

Hvad er forskellen på Transendal meditation og alm som de fleste kender til ? Har været til info om det, dog vil de ha stort beløb for st fortsætte.

Birgit
Birgit
onsdag, 9 november 2022, 16:24 16:24

Mange tak. Og derfor kunne være godt eller bedre end Mindful🤔 hmm -har du kendskab til om man dermed som de fortæller kommer mere i dyb trance. Bliver personligt anderledes? 😉 At trække vejret eller sige et giver ord bør vel give det samme, tænker jeg.Vi kan ikke gøre noget uden koncentration./ opmærksomhed,vel.

Jørgen
Jørgen
torsdag, 10 november 2022, 15:46 15:46

Den buddhistiske 8.foldige vej til afvikling af egoet kan deles i 3 dele. Moral, koncentration og visdom. Moralen er fundamentet trin 1 2 og 3, koncentration og balancering af sindet er trin 4 5 og 6, visdom eller indsigt er trin 7 og 8.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x