Kategorier
Ernæring (gratis) Ernæringsbloggen Indlæg Offentlig Sundhedspressen

Kvinder, der drikker meget kaffe, får mindre diabetes

Kvinder, der udvikler diabetes under graviditet, har større risiko for at udvikle type 2-diabetes senere i livet.

Ny undersøgelse blandt denne gruppe kvinder viser, at større indtag af koffeinholdig kaffe i årene efter fødsel var forbundet med lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Mindst 4 kopper pr. dag

4.522 kvinder deltog i undersøgelsen, hvoraf 979 deltagere udviklede type 2-diabetes. Risikoen for at udvikle type 2-diabetes faldt med stigende indtag af koffeinholdig kaffe med mindst 4 kopper kaffe pr. dag forbundet med den største reduktion i relativ risiko. Den relative risiko for at udvikle type 2-diabetes var 54 % lavere hos dem, der indtog mindst 4 kopper kaffe pr. dag sammenlignet med dem, der rapporterede, at de aldrig drak kaffe. Erstatning af en portion sukkersødet eller en portion kunstigt sødet drik med 1 kop koffeinholdig kaffe pr. dag var forbundet med et fald i den samlede risiko for type 2-diabetes på henholdsvis 17 % og 9 %.

Da der er tale om en befolkningsundersøgelse, så er det svært at vurdere, hvorvidt kaffen som sådan er årsagen til den reducerede risiko. Det kan f.eks. også være, at et større kaffeforbrug er markør for noget andet, der sænker risikoen for type 2-diabetes. Den nye undersøgelse stemmer dog overens med flere andre studier på området, der samlet peger på, at kaffe rent faktisk forebygger type 2-diabetes, og at det er vigtigt at drikke det opkvikkende koffein med for at få den gavnlige virkning.

Kilde: Jiaxi Yang, Deirdre K Tobias, Shanshan Li, Shilpa N Bhupathiraju, Sylvia H Ley, Stefanie N Hinkle, Frank Qian, Zhangling Chen, Yeyi Zhu, Wei Bao, Jorge E Chavarro, Frank B Hu, Cuilin Zhang. Habitual coffee consumption and subsequent risk of type 2 diabetes in individuals with a history of gestational diabetes – a prospective study. The American Journal of Clinical Nutrition. 14 November 2022.

0 0 stemmer
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading