Coronavirus angriber mænd hårdere end kvinder

Mænd bliver mere syge end kvinder ved smitte med SARS-CoV-2. Ny forskning viser, at det kan forklares med kønsspecifikke forskelle i det enzym og den receptor, der formidler skadevirkningerne af spikeproteinet.

Det drejer sig om enzymet angiotensin-konverterende enzym 2 (ACE2) og receptoren transmembran-protease-serin 2 (TMPRSS2). ACE2 er koblet til kønskromosomer, og TMPRSS2 er reguleret af mandlige kønshormoner.

En undersøgelse har vist, at 90 % af hospitalsindlagte mænd med covid-19 havde nedsat produktion af testosteron i testiklerne, og i 85 % af tilfældene var det en følge af covid-19. Det var altså ikke noget, de døjede med, før de blev syge. Undersøgelser har også vist, at lavt testosteronniveau er forbundet med mere alvorlig covid-19-forløb hos mænd.

Det tegner et billede af et kompleks samspil mellem covid-19 og testosteron, hvor lav testosteron kan både være en følge af covid-19 og en årsag til et mere alvorligt sygdomsforløb.

Kilde: Nahid Punjani & Ryan Flannigan. Androgens and COVID-19: exploring the role of testosterone replacement therapy. International Journal of Impotence Research volume 34, pages 649–651 (2022).

Cover: Unsplash.com (Katerina Kerdi)

Tilmeld
Besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments