Kategorier
Brændgaard Bloggen Ernæring (gratis) Ernæringsbloggen Offentlig Offentlig-forside Sundhedspressen

Corona kastrerer mænd, men det kan måske modvirkes af zink

Coronavirus og -vacciner sænker testiklernes testosteronproduktion, så det er ekstra vigtigt at spise nok zink.

Ernæringsvidenskabelig forskning tyder på, at mangel på mineralet zink, især i kombination med mangel på mineralet selen, kan svække immunforsvaret og øge modtageligheden for bl.a. covid-19. Se raporten Ernæring mod covid-19 for referencer.

Ernæringsforskning i 1990’erne viste, at zink er vigtigt for mænd for at opretholde en normal produktion af det mandlige kønshormon testosteron. Undersøgelser har således vist, at 20 uger med zinkfattig kost kunne reducere testosteronniveauet med i gennemsnit 73 %. Zinktilskud til ældre mænd med marginal zinkmangel kunne øge blodets testosteronindhold fra i gennemsnit 8,3 til 16,0 mmol/L, dvs. næsten en fordobling.

Ny forskning har vist, at coronavirus angriber mænd hårdere end kvinder. Det sker bl.a. ved at bevirke en voldsom reduktion i testosteron. Således lider 85 % af mænd indlagt med covid-19 også at testosteronmangel som følge af covid-19. Det ser ud til, at det særlige spikeprotein i SARS-CoV-2 skaber en slags biokemisk kastration ved at ramme testiklerne og reducere deres testosteronproduktion. Det er teoretisk set muligt at mRNA-vaccinerne kan have samme effekt, hvis spikeproteinproduktionen i kroppen går amok efter indsprøjtningen.

Det er muligt, at kosttilskud med en kombination af zink og selen kan modvirke disse skadevirkninger af coronavirus og -vacciner – og samtidig styrke forsvaret mod sygdom generelt.

Det er endvidere vigtigt at reducere tabet af zink fra kroppen, hvilket primært sker for mænd via ejakulation, idet sæd har et højt indhold af zink. En mand mister ca. 25 % af det gennemsnitlige daglige zinkoptag fra kosten pr. sædudløsning. Hvis det ikke er muligt at reducere hyppigheden af ejakulationer, så kan zinkindtaget øges modsvarende.

Da zinkindtag er koblet til testosteron, og da testosteron er koblet til seksuel aktivitet, så vil et højt zinkindtag også være forbundet med en høj seksuel lyst og dermed større “risiko” for ejakulation og zinktab. På den anden side kan fald i seksuel lyst være et tegn på zinkmangel.

Ernæringsforskning har også vist, at når mænd skifter fra en kødholdig til en plantebaseret kost, så falder deres testosteron. Det taler for, at mænd inkluderer en vis mængde kød i kosten i denne tid, hvor testosteronproduktionen er udfordret af både coronavirus og -boosterstik.

Et forsigtigt og fornuftigt forebyggende kosttilskudsprogram kan bestå i en multvitamin- og -mineraltablet pr. dag med 100 % anbefalet tilførsel af både zink og selen PLUS en ekstra zinktablet (ca. 20 mg zink) pr. dag. I forbindelse med en kur kan det være nødvendigt med en højere dosis af både zink og selen i en tidsbegrænset periode.

Fødevarer med et naturligt højt indhold af zink omfatter østers (84 mg / 100 g), hvedekim (18 mg / 100 g), oksekød (6 mg / 100 g), sesamfrø (6 mg / 100 g), dadler (5 mg / 100 g), chiafrø (5 mg / 100 g) og græskarkerner (5 mg / 100 g).

Cover: Unsplash.com (Hanxiao)


Discover more from per Brændgaard

Subscribe to get the latest posts to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading