Kategorier
Den Politiske Blog Forside Gratis politik Public

Breaking News: Danmark var et demokrati for 167 år siden

Der er (heldigvis) folk i dette land, der ved mere om Grundloven, end jeg gør. Jeg har således i dag lært, at vi i perioden 1849-1855 havde noget, der lignede et demokrati.

Allan De Place Paulsen er administrator af Facebook-gruppen Kend Din Grundlov. Det er en gruppe med hele 29.500 følgere. Han skrev den 12. marts i år et opslag i gruppen med denne tekst:

“I 1849 havde vi noget der lignede demokrati, men det ændrede man allerede i 1855, hvor kongen igen fik politisk magt, ved at fører forsædet i statsrådet, hvor alle vigtige beslutninger bliver taget, det er ikke i Folketinget. I 1849 havde kongen kun militær magt.
Det eneste ministrene kan, er at række hånden op i statsrådet, og vente på at blive spurgt, de har ingen magt.
Når man har forsædet i statsrådet §17, og udøver sin magt igennem sine ministre §12, og oven i købet ikke kan straffes §13. Så har man magten.
Alle vigtige beslutninger bliver taget der, af dronningen, inden de kommer i Folketinget, så ser det ud som om folket har noget at skulle have sagt. Det giver regenten usynlig magt, så selvfølgelig skriver dronningen under på noget, som hun selv har bestemt på forhånd.
Hvis ministrene ikke kan finde ud af at adlyde dronningen, så overholder de ikke Grundlovens paragraf 12, også kan de blive stillet over for §32 stk 2 eller hvis dronningen er grov §16. Enten fyrer hun dem, eller stiller dem for en rigsret.
Læg mærke til, at §32 stk 2 var en man lavede efter påskekrisen, så det ikke skete igen.”

Det er altid rart at blive klogere. Det får mig også til at tænke på ordlyden i starten af punkt 7.4 i regeringsgrundlaget:

“Stærke og frie medier er en forudsætning for et sundt demokrati.”

Da Danmark ikke har været et demokrati siden 1855, dvs. i 167 år, så er formuleringen i regeringsgrundlaget sådan set irrelevant for danske forhold.

Er det ikke på tide, at vi indfører demokrati i Danmark? Vi kan evt. bede amerikanerne om at bombe os til demokrati, sådan som de gør i Mellemøsten. Det er jo åbenbart måden at gøre det på i det moderne samfund. Vi kan også bare blive ved med at hygge os og lade som ingenting, mens Mette-banden over de næste fire år fjerner det sidste af vores frihed, sundhed og velstand.

Cover: Unsplash.com (Fred Moon)

Tilmeld
Besked om
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x