Kategorier
Forside Frihedspressen Gratis presse Public

B.A. #90: DR kan have overtrådt grundloven om censur

Censur er faktisk forbudt i Danmark, og det er på tide, at DR kommer for retten.

Det danske statsmedie DR skriver i dag, at “omkring 13.000 kinesere er døde af corona mellem 13. og 19. januar”. DR’s kilde er nyhedsbureauet Reuters. Reuters’ kilde er kinesiske myndigheder, som vi åbenbart skal have blind tillid til nu.

I samme nyhedsartikel skriver DR i dag, at Kina tidligere har offentliggjort, at landet har oplevet næsten 60.000 corona-relaterede dødsfald på én måned. DR-artiklen antyder, at årsagen til, at der nu igen er så mange, der dør af corona er, at Kina den 7. december sløjfede sine strenge coronarestriktioner og åbnede landets grænser. Afsenderen på DR-artiklen er journalist Casper Lindbjerg Greve.

Det magtkritiske medie DissensMedia skriver, at “Children’s Health Defense sagsøger nyhedsorganisationer og sociale medier for censur”. Det får mig til at overveje, om der ikke også efterhånden er et solidt grundlag for at sagsøge DR for censur i relation til deres dækning af coronasagen.

Jeg har fulgt DR’s dækning nøje helt fra starten, og der er et klart mønster, hvor nyheder, der understøtter det herskende narrativ, såsom den i dag om de 13.000 coronadøde kinesere, bliver bragt og fremhævet uden modspil, mens nyheder, der kritiserer det herskende narrativ, bliver ignoreret og undertrykt, og hvis der endelig bliver bragt noget kritik, så er det altid med modspil i form af andre kilder eller eksperter, der er uenige i kritikken. Der er endvidere et mønster med, at DR citerer folk med en akademisk baggrund, der støtter den herskende fortælling, mens de få kritikere, der er sluppet igennem nåleøjet, falder i kategorien ‘konspirationsteoretikere uden uddannelse’.

Jeg er selv uddannet cand.scient. i human ernæring fra Københavns Universitet. Jeg har bl.a. udgivet en rapport om ernæring mod covid-19, som jeg har sendt rundt til hele pressen inkl. DR for efterhånden lang tid siden. Rapporten har fået absolut ingen omtale i hovedstrømspressen, selvom den er baseret på videnskabelige artikler publiceret i fagfællebedømte tidsskrifter og peger på, at covid-19 er en ernæringsrelateret sygdom, og at specielt D-vitamin spiller en vigtig rolle i både forebyggelse og behandling.

Censur er forbudt i følge § 77 i grundloven, hvor der står:

“Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres.”

Selvom DR har sit udspring i Public Service, der har sit udspring i Oplysningstiden i 1700-tallet, så kan man argumentere for, at DR’s nuværende journalistik absolut intet har at gøre med de oprindelige idealer i Public Service, der handlede om, at borgerne havde ret til at modtage neutrale nyheder, der var uafhængige af kongemagten og adlen. Neutrale nyheder omfatter, at også dem, der er uenige i en magtbærende fortælling såsom corona, får ligeværdig taletid i pressen. Det burde være forholdsvis let at dokumentere, at DR ikke har levet op til den forpligtelse, og at de i stedet for Public Service har udført Government Service om coronasagen.

Jeg har svært ved at se, hvordan DR’s dækning af corona ikke er en klokkeklar overtrædelse af grundlovens § 77. DR har primært udført censuren ved at udelade kritisk information ved at tage en redaktionel position, der bedst kan beskrives som bevidst ignorant. Spørgsmålet er, hvor grænsen går mellem redaktionel frihed og decideret censur for et medie som DR, der er juridisk forpligtet til Public Service, og som i almenbefolkningen bliver opfattet som en neutral og troværdig kilde til nyheder. Det må domstolene vurdere, som desværre heller ikke er neutrale, som de burde være, og som folket tror, at de er. Domstolene er underlagt Justitsministeriet, hvorved domstolene er en del af den udøvende magt og ikke uafhængig af den udøvende magt, sådan som de burde være i en nation med en demokratisk tredeling af magten. Nu er Danmark desværre ikke et ægte demokrati. Det er et falsk demokrati, da vores demokrati og folkestyre ikke er sikret af grundloven, tværtimod. Men grundloven er der, og den forbyder censur.

Jeg har flere gange forsøgt at trænge igennem til DR. Jeg har ringet til dem talrige gange, uden det er lykkedes mig at blive stillet om til et fornuftigt menneske, man kunne tale med. Jeg har mailet til DR’s nyhedsdirektør og forespurgt om et møde eller interview om deres journalistik, men det har hun ikke tid til, har hendes assistent svaret. Jeg har sågar selv mødt op i DR Byen og insisteret på at komme ind i en redaktion og råbe journalisterne op. Det førte blot til, at jeg blev ført væk af vagter.

Kilder, inspiration og flere nyheder: De Vigtige Nyheder 22.01.2023

Cover: Unsplash.com (Austin Distel)

Bliv abonnent eller giv en donation. Brændgaard Avisen og Frihedspressen er støttet af Sundhedsliberalt Folkeparti, der er støttet af medlemmer og donationer. Du kan hjælpe via MobilePay til 335544. Mere støtte

Tilmeld
Besked om
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x