Kategorier
Frihedspressen Indlæg Nyheder (gratis) Nyhedsbloggen Offentlig Tabu

Insekter som mad er en allergibombe

EU har godkendt fire insekter som nye fødevarer på trods af mangelfuld forskning i allergi og uden at kræve allergimærkning. Især problematisk for folk med allergi overfor rejer eller støvmider.

EU har i januar i år godkendt et fjerde insekt som ny fødevare. Det drejer sig om frosne, moste, tørrede og pulveriserede former af Alphitobius diaperinus-larver (hønseribille). I godkendelsesdokumentet kan vi læse, at den nødvendige forskning i allerginiciteteren ikke er udført, men disse larver kan som minimum fremkalde allergi hos personer, der er allergiske overfor krebsdyr (herunder rejer) og støvmider. Der er desuden det generelle allergiproblem ved insekter, at de kan fremkalde allergiske reaktioner på det insekterne er blevet fodret med, f.eks. gluten.

Delvist affedtet pulver af Acheta domesticus (husfårekylling) er også blevet godkendt som ny fødevare af EU tidligere på måneden. Det fremgår af godkendelsesdokumentet, at indtagelse af Acheta domesticus på uklar vis er forbundet med en række anafylaksiske hændelser, og at Acheta domesticus indeholder en række potentielt allergene proteiner. Der er umiddelbart især problemer for folk, der døjer med allergi overfor krebsdyr eller støvmider.

I 2022 godkendte EU frosne, tørrede og pulveriserede former af melorm (larver af Tenebrio molitor) som ny fødevare. I godkendelsesdokumentet står der også her, at godkendelsen er foretaget, selvom det er meget begrænset videnskabelig viden om allergi i forbindelse med indtagelse af dette insekt og andre insekter. På trods af dette vurderer EU, at det ikke er nødvendigt en særlig allergimærkning på produkter med dette eller andre insekter. Her er problemet ligeledes i hvert fald krydsreaktioner for personer med krebsdyr- eller støvmideallergi.

Sidst på den lækre insektliste har vi frosne, tørrede og pulveriserede former af Acheta domesticus (husfårekylling). Her kan forbrugere, der er allergiske overfor krebsdyr, bløddyr og mider få problemer.

Da EU ikke kræver allergiadvarsel på varedeklarationer af varer, der indeholder de nye insektprodukter, så kan allergiske forbrugere i god tro begynde at spise nye fødevarer, der kan udløse alvorlige allergiske reaktioner. Producenter skal dog deklarere det latinske navn på insektet, så hvis du er allergisk eller af andre grunde vil undgå insekter i din mad, så husk disse ord:

  • Acheta domesticus (husfårekylling)
  • Tenebrio molitor (melorm-larver)
  • Acheta domesticus (husfårekylling)
  • Alphitobius diaperinus-larver (hønseribille)

Velbekomme.

Cover: Unsplash.com (Егор Камелев)

0 0 stemmer
Brugervurdering
4
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading