Alkohol er mere skadeligt for brugeren end både kokain, amfetamin og ecstasy, viser ekspertrapport. Hvis Danmark skal være sundere, så er alkohol det vigtigste stof at få reduceret forbruget af.
Den mest grundige videnskabelige udredning af skadevirkninger af stoffer blev publiceret i det meget anerkendte lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet i 2010. Den videnskabelige artikel blev skrevet af David J. Nutt, Leslie A. King og Lawrence D. Phillips på vegne af the Independent Scientific Committee on Drugs.
Medlemmer af the Independent Scientific Committee on Drugs og to inviterede eksperter mødtes i en workshop for at give 20 stoffer point på 16 kriterier: 9 relateret til skader for brugeren og 7 relateret til skader for andre. De skadelige virkninger for brugeren omfattede både fysiske, psykologiske og sociale skader. De skadelige virkninger på andre omfattede fysiske og psykologiske skader samt sociale skader bl.a. i form af kriminalitet.
Her er rækkefølgen af stoffer i forhold til samlet skadevirkning med angivelse af skadescoren i parentes (max. 100):
- Alkohol (72)
- Heroin (55)
- Crack-kokain (54)
- Metamfatamin (33)
- Kokain (27)
- Tobak (26)
- Amfetamin (23)
- Cannabis (20)
- GHB (19)
- Benzodiazepiner (15)
- Ketamin (15)
- Metadon (14)
- Mephedrone (13)
- Butan (11)
- Anabole steroider (10)
- Khat (9)
- Ecstasy (9)
- LSD (7)
- Buprenorphin (7)
- Svampe (6)
Alkohol var også på en suveræn første plads i forhold til skadevirkninger på andre, mens det mest skadelige stof for brugeren var crack-kokain tæt fulgt af heroin med metamfetamin på tredje pladsen.
Den samlede rækkefølge med mest skadelige først for skadevirkninger for brugeren er:
- Crack-kokain
- Heroin
- Metamfetamin
- Alkohol
- Kokain
- Amfetamin
- GHB
- Tobak
- Ketamin
- Benzodiazepiner
- Mephedrone
- Cannabis
- Metadon
- Butan
- Ecstasy
- Anabole steroider
- Khat
- LSD
- Svampe
- Buprenorphin
Det fremgår af ovenstående liste, at alkohol ikke er lige så skadelig for brugeren som crack-kokain, heroin og metamfetamin. Men alkohol er faktisk mere skadelig for brugeren end både kokain, amfetamin, cannabis og ecstasy i følge denne ekspertvurdering.
I forhold til det andet lovlige stof i undersøgelsen, tobak, så er det mere skadeligt for brugeren end cannabis, så erstatning af tobak med cannabis vil have en sundhedsfremmende virkning, ligesom erstatning af alkohol med cannabis ville gavne folkesundheden.
Ja, sundhedsforskning viser ikke altid det, som de herskende sundhedspolitikere ønsker. Hvad du vil gøre med denne politisk ukorrekte sundhedsviden er op til dig.
Reference:
Nutt DJ, King LA, Phillips LD; Independent Scientific Committee on Drugs. Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis. Lancet. 2010 Nov 6;376(9752):1558-65. doi: 10.1016/S0140-6736(10)61462-6. Epub 2010 Oct 29. PMID: 21036393.
Cover: Unsplash.com (Bibin Tom)
Discover more from perBraendgaard.dk
Subscribe to get the latest posts sent to your email.