Kategorier
Gæst (plus) Gæstebloggen Indlæg

Roger Waters healer Europas dybe sår fra anden verdenskrig i Frankfurt 28. maj 2023

Af Irja Maria Johansson

Jeg var til Roger Waters ( Pink Floyd ) koncert, ” This is not a drill ” i København 17. maj 2023.

Det er først på mine ældre dage (72 år), at jeg har fået øjnene helt op for Roger Waters / Pink Floyd, dels som musiker og som person med en smertefuld historie og med et dybtfølt politisk budskab om fred i verden.

Rogers far blev skudt af tyskerne under anden verdenskrig. Hans bedstefar ligeledes under første verdenskrig. Rogers mor, der var lærerinde tog som enke Roger og hans storebror med til London, for at tjene til føden som folkeskolelærer. Her så hun, hvordan fattige børn kom barfodet i skole gennem sneen om vinteren. Der var ikke råd til sko. Hun gik ind i politik for at bekæmpe fattigdom resten af sit liv. Roger led under tabet af sin far gennem hele opvæksten, fortæller han et sted.

Jeg kender noget til krigstab. Min svigerfar, Frits Johan Blichfeldt Møller, frihedskæmper, blev tortureret og dræbt af Gestapo i 1943 – med traumevandring til følge. Frits Johan hjalp fem hundrede jøder over Sundet til Sverige i 1943 gennem organisering af flugtruter op langs kysten – efter dette hjalp han modstandsfolk over, inden Gestapo fik ram på ham. Hans søn var da et år gammel. Da sønnen nogle år efter også mistede sin mor, der døde af efterkrigsskader, blev han alene med en stedfar, der slog barnet i tide og utide. Drengen blev min mand – han blev atomfysiker, inden han for alvor blev psykisk syg. Jeg har været på nært hold af traumeskader.

Derfor fulgte jeg med ekstra opmærksomhed Roger Waters, da det gik op for mig, at også hans erfaringer havde været krigstab, og at hans grundlæggende budskab var fred i verden.

Roger Waters blev på sin turné ”This is not a drill” 2023 anklaget i pressen for at være antisemit. Han er ikke antisemit, men han er imod, at den Israelske stat fordrev og fordriver palæstinenserne fra deres jord og ejendom og har behandlet og behandler dem uretmæssigt, voldsomt, brutalt og hårdt, hvilket kan undre efter fem millioner jøders katastrofale lidelser og erfaringer med nazi Tyskland under anden verdenskrig.

Roger Waters har desuden talt USA og Europa imod, hvad angår krigen i Ukraine, som han mener er fremprovokeret og kalder det for en War – machine. Han vil fred i verden.

To store ting var i spil under denne turné for denne 79-årige kendte musiker og kunstner.

Jødiske lobbyer og dem der stod bag, havde på kryds og tværs og med alle retslige midler og svinestreger kynisk forsøgt, at lægge hindringer i vejen for Roger Waters Europa – og verdensturnè med denne koncert ” This is not a drill ”.

Lytter man til Roger Waters hjerteåbnende ord til koncertens publikum i Frankfurt 28. maj 2023, efter massive anklager, svinet til af pressen, samtidig med en jødisk ” anti Roger demonstration ” stående udenfor koncerthallen med Israelske flag, anklagende ham for at være antisemit og have nazifrakke på under et af sine koncertnumre forstår man, at Roger Waters med både hjerteblod, indre drivkraft, vilje og hårdt arbejde, nåede i mål med sin turnè i Frankfurt i Tyskland, inden han slutter turneen i sit hjemland, England.

Hold da op, det er sublimt. En rejse af format, men ikke med alle jøders gode vilje- hvorfor ?

Min overskrift ” Roger Waters healer Europas kollektive dybe sår i Frankfurt ”, bygger på Roger Waters dybe ønske om fred i verden. Den bygger på hans store medfølelse med jødernes rædsler og lidelser under naziregimet, samtidigt med hans anerkendelse af den smerte palæstinenserne gennemgår ved den israelske besættelse med udvidede og ulovlige bosættelser, som Israel udsætter dem for. Han vil fred. Han lader klogt modstanden imod, at han bærer nazifrakke i et af sine klassiske koncertnumre fare i Frankfurt. Han ved, at han står på følelsesmæssig traumegrund netop i Frankfurt, hvor bystyret havde kæmpet indædt for at få hans koncert forbudt. Han opgav det ellers vigtige og mangeårige koncertnummer fra ” The Wall ” ved denne generøse gestus. Han ofrer det kunstneriske på fredens alter !

At netop Roger Waters, barn af anden verdenskrig med personlige krigstab og smerte ved tab af en far i kamp mod Tyskland gør, at det for mig giver hans hjerteåbning i Frankfurt troværdighed, også set i historisk perspektiv. Derfor oplever jeg, at Roger Waters med sin tale i Frankfurt healer traumesår og ikke kun hans egne, men også jødernes lidelser og Tysklands – han healer for alle kriges traumerædsler i Europa og i denne verden.

Det er efter min mening ikke kun jøderne og deres slægt, der har patent på lidelser, rædsler, gru og smerte. Men rædslerne var under krigen brutalt sat i system af en overmagt. Men når man ser på jødernes historie efter anden verdenskrig virker det som, at disse rædsler nogle gange bruges og udnyttes rent politisk af staten Israel.

Smerte og gru, skal heales gennem italesættelse, omsorg og anerkendelse, koste hvad det vil. Det synes jeg Roger Waters har vist gennem sit politiske mod, trods al den ydmygelse og de kampe han stod op for, på sin turnérejse gennem Europa, med Frankfurt som mål.

Inden hans turné begyndte, fik han foretræde i FNs sikkerhedsråd 9. februar 2023 på storskærm, hvor han talte for fred i verden ( ses på you tube )

Inden denne fredstale, blev han to dage før offentlig ydmyget og hånet af guitaristen i Pink Floyd, David Gillmore og dennes jødiske kone, Polly Samson på Twitter. En solid kniv i ryggen. Jeg kan ikke undgå at tænke, om de mon ikke modtog penge for denne velvalgte manøvre.

Men Roger Waters gennemførte sin odyssé for fred og slutter turneen i sit hjemland, England.

Roger Waters er en unik historisk og politisk personlighed, musiker og kunstner. Han må have været bevidst med netop Frankfurt i Tyskland som mål for turneen, hvor 3000 forskræmte jøder i dødsangst blev samlet og deporteret til konzentrationslejre i kreaturvogne på een og samme dag, under det nazistiske regime. Det skete på netop den plads, hvor den nutidige koncerthal ligger. Roger Waters er historisk bevidst.

Han er for mig at se, en usædvanlig ærlig og sublim kunstner med hjerte og fornuft.

Jeg er rørt over denne frihedskæmpers bedrift. Bob Dylan fik Nobel prisen i litteratur. Jeg synes Roger Waters skal have Nobels prisen for fred.

Du er ligeledes en sand frihedskæmper, Peer Brændgaard. Ligeså vigtig og uundværlig med dit vedvarende og daglige sandheds- og oplysnings arbejde sammen med Chaos Navigator, Max Scmeling, Lene Bang, Nanna Fri, Mads Palsvig, Flemming Blicher, Emil Salzer, Dan Johannesson, Livah Sunshine sammen med mange, mange andre modige frihedskæmpere her i Danmark, Gud ske tak.

Ønsker en god ” Orgonite Oasis event ”, København 3. juni 23. Må det ikke blive den sidste.

Cover: Unsplash.com (Albert S)

0 0 stemmer
Brugervurdering
8
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading