Kategorier
Gæst (plus) Gæstebloggen Indlæg

Om Paulus og tidligt Kristendom

Af Johannes17

RESPONS TIL PER: “Paulus promoverede hverken jomfru Maries fødsel eller fysisk genopstandelse, du tager fejl Per” … og andre interessante ting om tidligt Kristendom.

[Udgivet uredigeret]

Denne kommentar er et respons til Per Brændgårds artikel om at Paulus skul være en bedrager, at han promoverede Maries jomfru fødsel og fysisk genopstandelse, og at Paulus samen med hans venner konstruerede Kristendom. Dette baserer Per på et bog han har læst der heder “The Jesus Hoax: How St. Paul’s Cabal Fooled the World for Two Thousand Years” (2019), af David Skrbina.

— Per, hvor meget ved du egentligt om tidligt Kristendom? Ærligt? Jeg synes du nogle gange har god kritik, men jeg er nød til at konfrontere dig om dette, stoler du blind på forfatteren af den bog, ham David, bare fordi han har en phd og en spændende historie? Er det alt der skal til? 

Ved du at året efter David skrev den bog, David hjalp Skolimowski til at skrive bogen: “Eco-Theology: Toward a Religion for our Times” (2020). Og jeg har set listen af de bøger David har skrevet har jeg indtrykket af at David har sin egen religion som han promoverer gennem hans bøger, og at hans religion er en blanding af miljøbevidsthed og panpsykisme, som han ser som en religion for vor tid – han ser Kristendom som et forædlet konkurrent, og derfor kaster han mudder på Kristendom. I virkeligheden ved David meget lidt om tidligt Kristendom.

Det er godt at lave sin egen research, det tager mere tid, men det kan godt betaler sig, i hvert fald hvis dit formål er at finde sandheden.

Jeg ved du har de travlt, og jeg ved ikke hvor meget emnet interesserer dig i virkeligheden, så lad mig give den korte version først:

1. PAULUS? – Vi har arvet et Kristendom med overvægt på Paulus, en tidligere farisæ der aldrig mødte Jesus i kødet – mere end det halve af den Ny Testamente er Paulus breve, to tredje dele af Apostlenes Gerninger handler om Paulus rejser. – Tydeligvis havde Paulus skole stor indflydelse tidligt Romersk Kristendom. Men Paulus og hans vener konstruerede ikke Kristendom, man kan ikke give skylden på Kirkens korruption til Paulus. – Mit hoved kritik til Paulus er at han putter meget vægt på tro og kan nem misforstås (hvis du vil læse om Paulus teologi samlet et sted, kan jeg anbefale Paulus Brev til Romerne).

2. JOMFRU FØDSEL? Paulus nævnte ikke Maries jomfru fødsel en eneste gang i de 13 breve vi har i NT. Der er heller ikke andre tidlige tekster der skule hentyde til at Paulus promoverede jomfru fødsel. – Historien om Maries jomfru fødsel findes kun to steder i den Ny Testamente: Mattæus og Lukas. Jeg ved at den oprindeligt jødiske version af Mattæus indeholdte ikke historien om Maries jomfru fødsel (Gospel of the Hebrews). Lukas er lidt sværere at afgøre, jeg går mere i detalje senere, men jeg tror at det er mere sandsynligt at historien blev tilføjet senere af en kopist, da historier om Maries jomfru fødsel var i omløb i løs form (de kaldes Infancy Gospels).

3. FYSISK GENOPSTANDELSE? Når Paulus snakker om Jesus genopstandelsen, mener han en spirituel genopstandelse, ikke en fysisk genopstandelse. Jeg ved at ikke alle Kristne forstå det på den måde, men det er det han siger, Paulus: “Men det siger jeg jer, brødre: Kød og blod kan ikke arve Guds rige, og det forgængelige arver ikke det uforgængelige.” (1 Korinterne 15:50) – jeg går mere i detaljer senere.

4. BAGRUNDSHISTORIE? KILDER OG LOGIK? Når du ikke kan finde Maries jomfru fødsel, eller Jesus fysisk genopstandelse i Paulus tekster – så må det være rent spekulation i nogles sind. Jeg tænker at måske dig og den forfatter er for impulsivt og mangler tålmodighed til at læse kildetekster, samt mangler viden om baggrundshistorien. Derfor vil jeg hjælpe lidt med her.

— Når Paulus aldrig har promoveret det, hvor kommer de historier så fra? Hvorfor bliver disse spekulationer præsenteret af dig, Per, som overbevisende? Vi havde et kort udveksling i kommentar felter under din artikel om at Paulus skule have været en bedrager – men jeg fik aldrig svar for det, jeg er dog blevet opmuntret af dig til at skrive et indlæg om det i din Gæstebog som respons, så her er den…

Det var den korte version, nu lidt om Den Lange Version

Nedenfor er en udvidet beskrivelse som leder dig tættere på den tradition du udtaler dig om, den er lidt langt, men måske også spændende at gå igennem hvad der egentligt står. På vejen laver vi også lidt tekst analyse og syntese (analyse er at adskille ideer fra hinanden, syntese er at putte ideer samen) – for nogen kan den procedure også være interessant i sig selv, når man skal studere andre tekster, hvordan man komme tættere ind til essensen af det der står.

Til læseren: Jeg ved ikke hvor du som læser står, hvad din baggrund og tro er – om du er monoteist eller polyteist, om du er teist, deist, agnostisk, ateist, eller andet – eller hvor meget du ved om tidligt Kristendom – så jeg vil give et kort introduktion mens jeg viser at Paulus ikke promoverer Maries jomfru fødsel eller fysisk genopstandelse. Jeg afslutter med den historisk baggrund Kristendom voksede op i, det er nemlig vigtigt at forstå rammen for at forstå indholdet, og rammen er: tid, sted, og forhold.

Det kan være svært at forstå tidligt Kristendom hvis man har gamle negative associationer, eller et dårligt intro til Kristendom – det skætte med mig, jeg gik væk fra Kristendom, og kom tilbage med nye øjne. Jeg kan anbefale at ryste af gamle associationer samt forudindtaget meninger, og prøver at se ind i tidligt Kristendom med nye øjne, som om det var første gang du hørte om det, hvis du vil,  og søge efter essensen i det.

Det er blevet lidt langt, jeg har skrevet 17 sider, men den bog Per promoverede, “The Jesus Hoax”, er 104 siders spekulation og koster 150 kr. – det jeg har skrevet er fri for alle, drevet af min respekt for Jesus og mit ønske om at andre ved mere om tidligt Kristendom. Og det meste af det jeg har skrevet er citeret fra kilder tekster i NT, dvs. jeg udplukker ikke nogle citater ud af sammenhæng, men jeg lader forfatterne tale for sig selv, og prøver at finde essensen af deres budskab – jeg tror du kommer tættere på hvem Paulus var og den oprindeligt Kristendom ved at læse mine 17 sider, end ved at læse Davids 104 sider.

Jeg havde ikke forestillet mig det vil tage så langt tid at skrive, men her er den, og jeg lærte noget på vejen. Jeg håber mit skriv inspirerer jer. 

Kærligt Hilsen

Johannes17

PDF – “Den Lange Version” kan læses her (17 sider), del frit – https://docdro.id/SjJnc6p

Cover: Unsplash.com (Aaron Burden)

0 0 stemmer
Brugervurdering
10
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading