Kategorier
Brændgaard Bloggen Den Politiske Blog Forside Frihedspressen Gp-startside Gratis medlem: Forside Politik (gratis)

Disse tre politisk-psykologiske teorier er vigtige at forstå

Jeg gennemgår her tre politisk-psykologiske teorier, som er vigtige at kende, hvis du vil forstå, hvad der sker i verden for tiden.

Problem-Reaktion-Løsning

Denne teori beskriver, hvordan dybe magthavere kan gennemføre ændringer i samfundet (‘Løsning’), som befolkningen ikke ønsker ved at skabe eller udnytte en situation (‘Problem’), der afstedkommer ubehagelige følelser (‘Reaktion’), som den påståede løsning så kan reducere og erstatte med behagelige følelser.

Eksempel:

  • Problem: SARS-CoV-2.
  • Reaktion: Frygt for smitte, sygdom og død.
  • Løsning: Autoritetstro, mundbind, nedlukninger, mRNA-vacciner, accept af bivirkninger ved løsningen.

Tese-Antitese-Syntese

Denne teori beskriver, hvordan dybe magthavere kan opnå deres reelle mål (‘Syntese’) ved tilsyneladende at fremme en anden politik (‘Tese’) og afvente eller kontrollere utilfredsheden og modstanden (‘Antitese’), hvorved der i følge Hegel opstår en syntese mellem tese og antitese.

Eksempel:

  • Tese: Katastrofale klimaforandringer på grund af menneskeskabt CO2-udledning, men det er i praksis svært at gøre noget for alvor ved den alvorlige trussel.
  • Antitese: Alle andre hensyn på tilsidesættes til fordel for at redde klimaet.
  • Syntese: Folkeligt krav om CO2-kvoter på alle niveau, inkl. individniveauet, hvilket kræver omfattende overvågning og kontrol, hvor individet må underkaste sig det større, fælles gode.

Offermagt

Denne teori beskriver, hvordan dybe magthavere kan øge den realpolitiske magt af bestemte aktører ved at udnytte eller fremme opfattelsen af dem som uskyldige ofre.

Eksempel:

  • Offerstatus: Jøder og Israel som følge af Holocaust.
  • Offermagt: Frihed fra efterforskning om mistanker om kriminalitet som f.eks. falsk voldtægtsanmeldelse i min MeToo-sag og ret til at gennemføre folkedrab på andre uskyldige som f.eks. i Palæstina.

Løsning: Den Tredje Vej

Du kan undgå at falde i de politisk-psykologiske fælder, hvis du øger din viden om Den Tredje Vej. Hvis du på forhånd er bevidst om, at det aldrig kun er en dialektik mellem to modstridende aspekter, men der er altid også et tredje perspektiv, så undgår du at falde i den automatiske accept af de falske løsninger på de falske problemer.

En tredje vej er sådan set både målet for de dybe magthavere og for os, der prøver at gennemskue deres strategier og taktikker. Spørgsmålet er, om den tredje vej er baseret på løgn eller sandhed, automatiske eller bevidste valg.

Det er derfor vigtigt, at Den Tredje Vej er baseret på et dybtfølt ønske om at finde og erkende den dybere sandhed bag overfladiske problemer, konflikter og modsætninger. Den Tredje Vej er sandhedens vej, selvom ‘sandhed’ er blevet et ildehørt begreb i postmoderne akademiske kredse, men det kan vi tage i et følgende indlæg. Lad os her blot konstatere, at hvis man tror, at der ikke findes nogen objektiv sandhed, så er man tilbøjelig til at tro på enhver konstruktion af ‘sandhed’, der umiddelbart give så store fordele og så få ulemper som muligt for en selv, også selvom ‘sandheden’ er en løgn, da man måske dybest set er overbevist om, at alle ‘sandheder’ er løgne.

Cover: Unsplash.com (Markus Spiske)

Relateret:


Discover more from per Brændgaard

Subscribe to get the latest posts to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading