Kategorier
Brændgaard Bloggen Den Private Blog Forside Offentlig Offentlig-forside Offentlig-startside Privat-offentlig

Jeg fandt modet ved at udforske slankekure

En stor del af mit arbejde består i dag i at inspirere mennesker til at finde modet til at se store bedrag og overgreb i øjnene.

Det startede for mig personligt i min barndom, hvor jeg blev udsat for traumatiserende overgreb og bedrag, som jeg var mange år om at finde modet og evnen til at konfrontere mig med.

Før jeg begyndte at se min barndoms mørke i øjnene, havde jeg over en årrække indset, at en central del af mit fag som cand.scient. i human ernæring med speciale i overvægt faktisk var et bedrag og overgreb. Det er slankekure, jeg tænker på.

Slankekure er et bedrag, da de bilder folk ind, at vejen til varigt vægttab er at overdrage madkontrollen til en eller anden form for ydre kur, plan, kontrol eller diæt. Sandheden er, at vejen til varigt vægttab er at gøre det modsatte, nemlig tage styringen selv og via bevidst brug af frihed foretage selvvalgte ændringer.

Slankekure er et overgreb, da de fjerner friheden i relation til mad, drikke og nydelse i den forbindelse. Frihedsberøvelse er som bekendt den måde, vi som civiliseret samfund har valgt at straffe alvorlige forbrydelser. Frihedsberøvelse er således en straf og ikke en vej til sundhed og vægttab.

Den indsigt blev for mig starten på at udforske flere mulige bedrag og overgreb indenfor sundhed. Det næste, der faldt mig i øjnene, var motionisme og den biologisme, som den kultur er drevet af. Hvor jeg ikke selv havde den store personlige erfaring med at være på slankekure, så har jeg til gengæld meget erfaring med motionisme. Alt for mange år med det førte til, at jeg udviklede en form for posttraumatisk stress. Nu kan blot tanken om at skulle i et fitnesscenter fremkalde ubehagelige stresssymptomer. Træning var for mig et overgreb, som jeg udsatte mig selv for.

Motionisme er baseret på et biologisk bedrag, der går ud på at løfte biologi til moral og motivation. Man lærer dermed, at man er forkert, hvis viden om motionens biologiske fortræffeligheder ikke fører til varig motivation for motion. Sandheden om motion for alle os, hvor træningen ikke er en del af vores løn- eller præmiearbejde, og heller ikke vores identitet, er, at det er noget helt andet end viden om biologi, der driver os til at bevæge kroppen. Sandheden er også, at kroppen er ligeglad med, om vi bevæger kroppen for biologiens skyld, eller om vi bevæger kroppen, fordi vi er drevet af en reel motivation.

Bedraget om sundhed

Det peger videre på bedraget om den indskrænkende sundhedsopfattelse, der fortsat hersker i vores kultur. Vi tror, at den fysiske, biologiske del af sundheden er den vigtigste eller måske den eneste. Vi tror, at sundhed er noget, der kan måles og vejes, selvom sundhed per definition er subjektivt og derfor kun noget, den enkelte kan opleve.

Det er derfor paradoksalt, at man i stort set ingen af de påståede sundhedsfremmende interventioner indenfor forskning eller i den virkelige verden har målt sundheden som det, der er bred enighed i fagkredse om, at sundhed faktisk er: fysisk, mental og social velvære – og niveauet af velvære er kun noget som den enkelte via sin opmærksomhed har adgang til at vurdere. Der er ingen biologiske målinger, der kan måle sundhed, og dermed er den biologistiske tilgang til sundhed en fundamental systemfejl.

I dag arbejder jeg med at udforske og formidle viden om mange forskellige bedrag og overgreb, som mange af os bliver udsat for i det senmoderne samfund. Ikke kun indenfor sundhed. Også indenfor politik, spiritualitet og kommunikation.

Forudsætningen for at forstå mine udgivelser, undervisning og foredrag er, at du har gennemgået et første erkendelsestrin. Det har du, når du har fundet modet til at udforske muligheden for store, dybe bedrag og overgreb.

Jeg vil anbefale, at du starter med at undersøge emner, som du ikke er traumatiseret af. Corona er et eksempel på et emne med mange bedrag og overgreb. I hvert fald efter min mening og vurdering. Corona er også et eksempel på et emne, som mange blev traumatiseret af, uanset om det var bedrag eller ej, og da traumet stadigvæk er nyt og truende, så er de fleste begyndere meget umotiveret for at rippe op i det. Jeg ville måske heller ikke selv have opdaget det, hvis jeg ikke forinden havde været gennem en årelang proces med at udforske og gennemskue andre bedrag.

Start derfor med at udforske muligheder for bedrag indenfor andre områder, som du ikke er traumatiseret af og arbejd dig derfra gradvist op i mere og mere “farlige” emner. Husk i den forbindelse, at det ikke er farligt at konfrontere sig med angst, selvom det kan opleves sådan. Vær mindful, giv angsten plads, så vil den passere af sig selv.

Cover: Unsplash.com (Michael Schofield)


Discover more from per Brændgaard (pB)

Subscribe to get the latest posts to your email.

5 1 stem
Brugervurdering
2
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard (pB)

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading