Kategorier
Den Politiske Blog Frihedspressen Indlæg Offentlig Politik (gratis)

Sokrates og Kierkegaard: Demokrati er ikke nok

Demokrati er ikke nok for at opnå et politisk sundt samfund. Dem, der stemmer i et demokrati, skal også være tilstrækkeligt uddannede og oplyste.

Mange af de store filosoffer gennem historien har været skeptiske overfor demokratiet som styreform. Den første skeptiker var grundlæggeren af den græske filosofi, Sokrates. Denne video forklarer meget godt hans synspunkter:

Sokrates mente, at det kræver uddannelse og kompetencer både at være leder for et land og for at deltage i folkeafstemningen om landets ledelse. Folkeoplysning bør derfor stå side om side med demokrati, hvis det skal skabe grundlaget for et sundt samfund.

Den danske filosof Søren Kierkegaard var i øvrigt også skeptisk overfor demokratiet, ligesom han var skeptisk overfor jødernes magt og indflydelse (det var Martin Luther i øvrigt også; sådan nogen slemme antisemitter!). Demokrati i et land med uvidende mennesker kan gå helt galt, da folket let kan blive forført af falske løsninger på falske problemer. Det er, hvad der efter min vurdering foregår i Danmark nu. Vi har hverken demokrati eller ordentlige folkeoplysning. Danmark er et intellektuelt u-land!

Sokrates endte i øvrigt med at blive dømt til døden af magthaverne under falske påskud. Det var simpelthen for farligt for magten at have sådan en filosof gående frit rundt i gaderne, der opfordrede folk til at tænke selv, tænke dybere, meget dybere og være ligeglad med materiel rigdom. Han døde som en fattig mand, da hans arbejde ikke være drevet af hverken penge eller magt, men udelukkende intellektuel og åndelig fordybelse og udvikling. Sådan en livsstil kan en moderne dansk akademiker nok slet ikke forestille sig, selvom de har lært at beundre Sokrates uden rigtigt at fordøje, hvad han faktisk gjorde og stod for. En moderne dansk akademiker bruger kun hjernen i det omfang og til det, han får løn for. Derudover er han ligeglad og overfladisk ligesom de fleste andre i diktaturet, der er blevet hygget til at tro, at det er et demokrati med godhjertede ledere.

Cover: Unsplash.com (Alexandra Tran)

Relateret:


Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
Få besked via e-mail
Besked om
guest

2 Kommentarer
nyeste
ældste flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
2
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading