Kategorier
Afsløring Frihedspressen Indlæg Offentlig Propaganda (gratis) Propagandabloggen

Frihedsbrevet er i lommen på lyssky rigmænd

Frihedsbrevets regnskaber afslører, at Mads Brüggers medie slet ikke er så frit, som det identificerer sig som. De er bare i lommen på nogle andre end de statsstøttede medier.

Lad mig starte med at liste nogle fakta, så vi får overblik over, hvad Frihedsbrevet egentlig er for en mediestørrelse.

Frihedsbrevet skriver om sig selv:

“Frihedsbrevet er uafhængig, dagsordensættende og afslørende journalistik, som kun er i lommen på dig. Vi er Danmarks kompromisløst mest uafhængige medie, der både siger nej til mediestøtte og annoncører. For os virker det besynderligt at modtage penge fra dem, som vi har til opgave at holde øje med: Magthaverne.”

Frihedsbrevets bestyrelse består af formand Bjørn Høi Jensen og medlemmerne Max Cantor, Henrik Juul og
Nicolas Linde. Ledelsen består af Mads Brügger (adm. direktør og ansv. chefredaktør), Charlotte Hoffmeyer (drifts- og kommerciel direktør), Jeppe Findalen (journalistisk chefredaktør) og Flemming Rose (chefredaktør). Flemming Rose er som bekendt ham, der via Jyllands-Posten startede den såkaldte ‘Muhammed-krise’, der var vand på den zionistiske mølle.

Redaktionen består af Christian Stemann (graverchef & journalist), Mathias Blædel Lorenzen (journalist), Emil Findalen (journalist), Nicolai Dandanell (journalist), Katrine Balch (journalist), Andreas Wentoft (journalist), Lasse Sandborg (journalist), Kerstine Winther (journalistpraktikant), Astrid Mølbak (journalistpraktikant), Frederik Tarp Østensgaard (journalistpraktikant), Lars Fogt (journalist), Jeppe Bentzen (journalist), Kajsa Rosenblad (datajournalist), Mathias Bøgild (digital redaktør), Magnus Heldager (redaktionsassistent), Bastian Emil Goldschmidt (skribent), Kasper Steenbach (skribent), Mikkel Bruun Zangenberg (skribent), Julie Gufler (skribent), Isak Hüllert ( skribent), Jesper Berg (skribent), Friis Arne Petersen (skribent & podcastmedvært), Carsten Norton (skribent & podcastmedvært), Anne Kirstine Cramon (podcastmedvært), Christoph Ellersgaard (podcastmedvært) og Malthe Kibsgaard (illustrator). De har også administrative medarbejdere i form af Christina Lagoni (abonnementschef), Nikolaj Dylsing Olsen (brand og marketingchef), Peter Dremstrup (udvikler), Christian Bangslund (udvikler), Samira Skovgaard (HR og office manager) samt Josefine Andersson (piccoline). Utroligt mange mennesker!

Fagmediet Journalisten bragte den 1. april 2023 en artikel af ansv. chefredaktør Christian Lindhardt med titlen: ‘Frihedsbrevets første regnskab viser stort underskud‘. Her kan vi læse, at den virksomhed, der ejer Frihedsbrevet, Mediehuset Friheden, havde et underskud på 18 mio. kr. efter det første 1,5 års drift. I følge artiklen har ejerne skudt i alt 31 mio. kr. ind i selskabet. Det fremgår også af regnskabet, at dette underskud var forventet af ledelsen. I en artikel fra 03.04.2024 kunne vi læse, at Frihedsbrevet igen leverer millionunderskud.

I følge virksomhedsregistreret Proff har Mediehuset Friheden A/S 27 ansatte. I følge CVR API er Mediehuset Friheden A/S gået fra 25 ansatte i september 2023 til 27 ansatte i marts 2024. I den nyeste årsrapport 01.10.2022-30.09.2023 fremgår, at der fortsat var underskud. I perioden på 14 mio. kr., hvilket åbenbart fortsat er i tråd med ledelsens forventninger. Vi kan i regnskabet også læse, at Mediehuset Friheden A/S i regnskabsåret har brugt i alt 15.820.512 kr. på personaleomkostninger, hvilket hovedsageligt vil sige løn til ansatte.

Journalisten skrev 08.02.2024, at lige godt tre måneder efter en kapitalindsprøjtning på godt 8 mio. kr., så har Mediehuset Friheden A/S i januar 2024 fået yderligere godt 8 mio kr. Den nye investor er Nicolas Linde fra Upright Ventures. Upright Ventures har bl.a. også investeret i Elon Musks SpaceX.

I følge CVR API er de reelle ejere af Mediehuset A/S og dermed Frihedsbrevet er to personer: Bjørn Høi Jensen og Denis Jean Jørgen Viet-Jacobsen. Som ejere er listet tre anpartsselskaber: Two Degrees ApS (c/o Steen Sønderby), ZENO ApS (c/o Bjørn Høi Jensen) og DESOLIX ApS (c/o Solix ApS). Vi kan også læse, at Mediehuset A/S og dermed Frihedsbrevet blev stiftet af HRMORO ApS (c/o Lene & Henrik Juul), Two Degrees ApS (c/o Steen Sønderby), ZENO ApS (c/o Bjørn Høi Jensen), WINGMAN MEDIA ApS, DESOLIX ApS (c/o Solix ApS) og J.T.T. Holding ApS (c/o SOUNDBOKS ApS).

Journalisten bragte den 15. november 2021 en artikel af seniorreporter Jakob Albrecht med titlen ‘Mads Brüggers pengemand: ’Skattelykonge’ er gemt i et virvar af betalt ros på Google‘. Her kan vi læse, hvor svært det er at finde information om den ene af Frihedsbrevets to ejere: Denis Viet-Jacobsen. I Journalisten-artiklen kan vi læse, at Ekstra Bladet har beskrevet Frihedsbrevets medejer som “skattely-konge”, ligesom “han blev kritiseret for sin rolle som bestyrelsesformand op til OW Bunkers gigantiske kollaps”.

Mads Brügger er blevet kritiseret for at have givet historien om Den Sorte Svane til statsstøttede TV2, ligesom han selv har modtaget et statsstøttet honorar for sit samarbejde med TV2 om det projekt, et honorar som han nægter at oplyse størrelsen på. Mystisk.

Frihedsbrevet selvforståelse holder ikke vand

Lad os nu prøve at analysere Frihedsbrevets selvforståelse ud fra økonomiske fakta.

Frihedsbrevet påstår, at de er “uafhængige”, “kun i lommen på dig” (dvs. deres abonnenter, red.), og at de ikke modtager penge fra magthaverne. Frihedsbrevets egne regnskaber viser, at mediet i høj grad er i lommen på andre end deres abonnenter. Det er ellers et ædelt mål at ville drive et medie, hvor det udelukkende er abonnenterne, der betaler for journalisternes arbejde. Det er bare ikke det, der foregår. Mads Brügger vil selvfølgelig påstå, at Frihedsbrevets redaktionelle linje ikke bliver påvirket af ejerne. Dermed placerer han sig i en præcis lige så kritisabel rolle, som de statsfinansierede medier, som han påstår, at Frihedsbrevet skal adskille sig fra. Den eneste forskel er, at Frihedsbrevet er i lommen på nogle andre end staten. De statsstøttede medier vil selvfølgelig også påstå, at de overhovedet ikke bliver påvirket af staten. Hvis man mener, at penge har magt, så er virkeligheden imidlertid en helt anden.

Jeg ved ikke, om det er bedre at være i lommen på en lyssky rigmand som Denis Jean Jørgen Viet-Jacobsen end at modtage mediestøtte fra staten. Det må læserne, lytterne og abonnenterne jo i sidste ende afgøre.

Bjørn Høi Jensen er i følge Den Store Danske en dansk erhvervsmand, der i 1995-2008 var seniorpartner i kapitalfonden EQT, og siden 2008 har han været seniorrådgiver for fonden. EQT har bl.a. investeret i covid-19-forebyggelse og -behandling, herunder vacciner, via initiativet ‘Advancing research into accessible coronavirus treatments‘.

Da rigmænd og kapitalfonde er store magthavere i et samfund drevet af penge, så lider Frihedsbrevet af en falsk selvforståelse om, at de ikke modtager penge fra magthaverne. Spørgsmålet er blot: Hvad er det reelle formål med Frihedsbrevet? Det kan vi kun gisne om, men formålet er åbenbart ikke at tjene penge, da de store millionunderskud er en del af planen. Formålet er åbenbart heller ikke at bedrive dyb magtkritisk journalistik, da Frihedsbrevet så også ville have gravet i coronasagen, herunder især vaccineskandalen.

Frihedsbrevet kan derimod godt lide at afsløre Novo’s kluntede lobbyisme, så det er ikke fordi, de er bange for at kritisere medicinalindustrien. Det er således tydeligt, at Frihedsbrevet ikke er ejet af den helt store private fond i Danmark: Novo Nordisk Fonden. Men det kan jo være, at Novo nu pønser på at finansiere deres eget “kritiske” medie, der kan bringe afsløringer om deres konkurrenter. Det kunne de da i hvert fald godt være motiveret for med alle de tæsk, de har måttet tage fra Frihedsbrevets afsløringer. Og netop det kan være et dybere og mere langsigtet formål med rigmændenes gavmilde finansiering af Frihedsbrevet: At bane en vej for en ny økonomisk model for “frie” medier, der er frie for statsstøtte og annoncer og i stedet finansieret af en kombination af abonnenter og “filantroper”. Sundhedsområdet blev kuppet via den strategi, så det kan de formentlig også slippe afsted med på medieområdet. Befolkningen tror jo, at der faktisk findes rigmænd, der ønsker at bruge deres mange penge på at gøre godt helt uden skjulte bagtanker. Formålet ved dette skifte kan være at fastholde illusionen i befolkningen om en fri og kritisk presse, mens den dybe magt blot er blevet flyttet fra regeringskontrol til rigmandskontrol, dvs. fra falsk demokrati til ægte plutokrati.

Cover: Unsplash.com (engin akyurt)

Relateret:


Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

5 1 stem
Brugervurdering
Få besked via e-mail
Besked om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading