Kategorier
Afsløring Coronabloggen Indlæg Offentlig Sundhed (gratis) Sundhedsbloggen Sundhedspressen

Coronavaccine forbundet med øget risiko for Alzheimers sygdom

Nyt studie med over halv mio. deltagere: Det er især mRNA-vaccinen fra Pfizer og Moderna, der er forbundet med en forøget risiko for Alzheimers sygdom og mild kognitiv forringelse.

558.017 ældre mennesker på 65 år eller derover i Sydkoreas hovedstad Seoul deltog i undersøgelsen. 50 % af deltagerne var vaccineret mod covid-19, og den anden halvdel var ikke vaccineret. Formålet med undersøgelsen var at vurdere, om der er en sammenhæng mellem coronavaccinen og risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom og forstadiet i form af mild kognitiv forringelse. Baggrunden var bekymring, om vaccinen kunne fremme nervenedbrydende sygdomme såsom Alzheimers.

Forskerne fandt, at der blandt de vaccinerede var statistisk signifikant flere nye tilfælde af både Alzheimers sygdom og mild kognitiv forringelse registreret de første tre måneder efter vaccination. Især blandt dem, der havde fået mRNA-vaccinen.

Kritik af undersøgelsen

Dette er dog ikke i sig selv et sikkert bevis for, at vaccinerne er årsag til Alzheimers sygdom og mild kognitiv forringelse, idet undersøgelsens design strengt taget gør det umuligt at sige noget om kausalitet med sikkerhed. Men det er et vink med en vognstand, som bør følges op af flere studier.

Når en undersøgelse som denne ikke kan sige noget om kausalitet (altså årsag/virknings-forhold), så skyldes det, at der er tale om en observerende og ikke en intervenerende undersøgelse. Personerne i undersøgelsen var således ikke fra starten fordelt ved lodtrækning til henholdsvis vaccine eller ikke-vaccine. Det kan derfor ikke udelukkes, at der kan være andre forskelle mellem de to grupper, der er selve årsagen.

Andre undersøgelser har dog vist, at folk, der vælger at blive vaccineret, i udgangspunktet er sundere på mange andre punkter end folk, der vælger ikke er at blive vaccineret. Det underbygger, at forskellen i undersøgelsen ikke kan forklares ved, at de vaccinerede i udgangspunktet var mere sygelige. Det forholder sig tværtimod sådan, at de gavnlige virkninger af vacciner sædvanligvis bliver overvurderet, mens de skadelige virkninger af vacciner bliver undervurderet af den simple årsag, at det er de sundeste, der vælger at blive vaccineret, hvorved illusionen om en effektiv og sikker vaccine næsten bliver skabt af sig selv. Det er derfor påfaldende, når videnskabelige vaccinestudier som dette peger på alvorlige bivirkninger på trods af denne indbyggede bias til fordel for vaccinerne.

Mere info om sygdommen: Alzheimer.dk

Cover: Unsplash.com (Rad Cyrus)

Reference:

Jee Hoon Roh, Inha Jung, Yunsun Suh, Min-Ho Kim, A potential association between COVID-19 vaccination and development of alzheimer’s disease, QJM: An International Journal of Medicine, 2024; hcae103 LINK


Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
Få besked via e-mail
Besked om
guest

2 Kommentarer
nyeste
ældste flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
2
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading