Kategorier
Indlæg Offentlig Sundhed (gratis) Sundhedsbloggen Sundhedspressen

Slip dit egotrip: Er du klar til politisk sundhed?

Det er trist, at mange sundhedsinteresserede aldrig når til den politiske og spirituelle sundhed. De hænger fast i sundhed som egotrip.

Der er fem stadier på udviklingen af holistisk sundhed, dvs. hel sundhed.

Det første stadie er den fysiske sundhed med fokus på kroppen. Det omfatter de fysiske sundhedsfaktorer såsom kost, motion, rygning og alkohol.

Efter noget tid vil de fleste opdage, at de og deres sundhed er mere end kroppen. Der er også den mentale sundhed, som så bliver det andet stadie. Det er her, hvor man går i terapi, hvis man har brug for det, måske i stedet for at flygte væk fra de psykiske problemer via overdrevet fokus på kost, krop og træning.

Det tredje stadie er den sociale sundhed med fokus på at udvikle gode, nære relationer til andre mennesker. Det er også her, hvor man måske begynder at dyrke kramning, tantra eller lignende hippieagtige aktiviteter. Det kan også være, at man er mere traditionel og blot prioriterer én kæreste, den nærmeste familie og en håndfuld gode, tætte venner.

De første tre stadier på sundhedens vej er meget selvcentreret. De fleste sundhedsinteresserede kommer desværre aldrig videre end til og med stadie 3. Mange hænger fast i stadie 1 som et kronisk egotrip.

Det fjerde stadie er den politiske sundhed. Her udvikler man viden og bevidsthed om udøvelsen af magt og autoritet i samfundet, og man gør den smule, som hver enkelt af os kan gøre for at puffe samfundet i en sundere retning. Det er også her, hvor man får styr på sine politiske værdier, og man begynder at gennemskue de bedrag, som det senmoderne samfund er baseret på. Man bruger sin fysiske, mentale og sociale sundhed til gavn for det nære og det større samfund. Det er her, hvor sundheden begynder at give en større mening. Den konkrete praksis består af studier og samtaler om politiske emner.

Det femte og sidste stadie er den spirituelle sundhed. Det er her, hvor man reflekterer over sine åndelige værdier, og man stræber efter direkte indsigt i sin åndelige natur. Det kan være, at man tager sin religion op til overvejelse og skifter den ud, hvis man indser, at den er usund. Den konkrete praksis kan f.eks. bestå af meditation.

Når man har gennemgået alle fem stadier, så indser man, at der ikke er tale om fem adskilte stadier. De fem stadier spiller sammen på kryds og tværs. Det vigtigste er, at man kommer videre end de første tre stadier, så man også begynder at bruge sundheden til gavn for samfund og spiritualitet. Ellers kan sundhed let blive en form for tom selvoptagethed, selvom man i vores kultur paradoksalt nok kan høste meget anerkendelse på at dyrke sig selv i stedet for at hjælpe andre.

Er DU klar til at bruge din fysiske, mentale og sociale sundhed til også at gøre samfundet sundere? Og hvad vil det egentlig sige at have et sundt samfund? Er samfundet allerede sundt nok, eller er der nogle store, oversete problemer? Det kræver dybe studier og samtaler, som du ikke finder inspiration til i de almindelige nyhedsmedier.

Cover: Unsplash.com (Siora Photography)


Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
Få besked via e-mail
Besked om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading