Kategorier
Den Politiske Blog Frihedspressen Indlæg Offentlig Politik (gratis)

Al opposition er ‘kontrolleret’ (så vi kan lige så godt stå sammen)

Jeg argumenterer her for, hvorfor al politisk opposition i Danmark er kontrolleret, og hvordan den erkendelse kan samle os på ny.

Ingen af os er helt rene i ånden og dermed heller ikke i drivkraften bag vores handlinger. Ingen af os er hverken Jesusser eller Buddhaer. Vi er alle bare mennesker med en ånd, der har det med at glemme sig selv igen og igen.

Vi lever i et samfund, der er drevet af penge. Vi har alle brug for penge i en eller anden udstrækning for at få dækket vores fysisk-materielle eksistensbehov. Ingen af os er helt selvforsynende. Vi er alle afhængige af noget og nogen andre.

Det er min vurdering, at meget få, hvis nogen overhovedet, i Danmark er kontrolleret opposition i den forstand, at de selv er klar over, at de arbejder for dem, som de påstår at være imod. Meget få, hvis nogen overhovedet, er kontrolleret opposition i den forstand, at de selv er klar over, at de lyver og spiller skuespil for fjenden.

Vi er alle kontrolleret

Men vi er alligevel alle ‘kontrolleret’ i den forstand, at vi er alle massivt påvirket af andre, samtidige interesser og impulser, der farver vores opfattelser, fortolkninger og handlinger. Denne ubevidste kontrol er en grundlæggende betingelse ved det at være menneske. Ingen kan sætte sig helt fri, selvom vi alle kan og bør stræbe efter så meget frihed og integritet som muligt.

At gå ind i politik kan være drevet af mange forskellige personlige motiver, som man måske knap nok selv er klar over. Ædle motiver kan føre til falske opfattelser. Egoistiske motiver kan føre til erkendelse af vigtige sandheder. Og omvendt. Det hele er en kompliceret mudderpøl, hvor meget lidt er sort/hvidt, og det meste er nuancer af grå. Ingen er absolut gode. Ingen er absolut onde. Men vi har alle potentialet til godhed, og vi kan, i hvert fald for en stund, vælge det gode, inden vi også glemmer det igen.

Sådan er jeg selv kontrolleret

Jeg er f.eks. påvirket/kontrolleret af min traumatiske barndom og mit traume ved i starten af min politiske karriere at blive ramt af en falsk voldtægtsanmeldelse.

Jeg er også påvirket/kontrolleret af min ernærings- og sundhedsvidenskabelige baggrund og interesse.

Det gør, at jeg ser særlige mønstre af uretfærdighed og undertrykkelse, hvor andre måske ikke ser dem. Måske er mønstrene reelle. Måske er de en illusion. Det gør også, at jeg har en særlig evne til at vurdere ernærings- og sundhedsvidenskab, mens jeg ikke har tilsvarende akademiske kompetencer indenfor andre områder. Selvom jeg måske godt kan bilde mig ind, at bare fordi jeg er ‘ekspert’ på noget, så kan jeg også let blive ekspert i alt muligt andet.

Måske er jeg mere intelligent end gennemsnittet, så jeg kan gennemskue ting, som andre ikke kan. Måske er det bare noget, jeg bilder mig ind, fordi jeg siden barndommen har kompenseret intellektuelt og prøvet at forstå den verden, som jeg altid har oplevet som meningsløs og uretfærdig.

Og jeg er formentlig kontrolleret og påvirket af meget mere end det, som jeg ikke kan komme i tanke om lige nu på skrivende fod. Og når jeg ikke selv kan se det, så kan det være fordi, at det ikke er det, eller fordi det kontrollerer mig så dybt, at det er selve den måde, jeg betragter verden på.

Du er også kontrolleret

På samme måde er alle andre af nutidens ‘frihedskæmpere’, ‘sandhedssøgere’ og ‘modstandsfolk’ også påvirket/kontrolleret af deres forskellige, individuelle livshistorier, personligheder og relationer. Det gælder både ‘høvdinge’ og ‘følgere’.

Nogen er måske særligt påvirket af deres families religiøse relationer. Andre kan være påvirket af deres humør og temperament. Atter andre er drevet af vrede og hævn, fordi de har oplevet, at systemet gang på gang har svigtet dem stort.

Vi har også alle vores fikse idéer og blinde vinkler, da ingen kan vide alt. Det er i sidste ende kun den enkeltes egen opmærksomhed, der kan iagttage, hvad der foregår i sindet, og hvad man helt konkret er kontrolleret af fra øjeblik til øjeblik. Og hvordan man kan gøre sig så fri som mulig via introspektion og selvindsigt samt kritiske og konstruktive input udefra.

Lad os stå sammen om det, vi enige om

Jeg foreslår derfor, at vi holder op med at beskylde hinanden for at være kontrolleret opposition ved at erkende, at vi ALLE er kontrolleret opposition! Vi er bare kontrolleret på forskellig vis, og den ene form for kontrol er ikke nødvendigvis bedre end den anden.

Derefter kan vi begynde at finde ud af, hvad vi er enige om. Det er egentlig underligt, at ingen har prøvet at undersøge det endnu. Det kan jo være, at vi i oppositionen er enige om meget mere, end vi tror, dvs. også enige med dem som vi af en eller anden grund ikke bryder os om. Og hvis vi så bare kan være enige om, at vi er uenige om resten, så kan vi begynde at samle folket i et fælles fokus.

Det er spild af energi at skændes om det, vi er uenige om, når vi har mulighed for at stå sammen om det, vi er enige om. Men det kræver, at vi finder ud af, hvad vi er enige om, at vi kan finde ud af at leve i fred med interne uenigheder og være i fredelig tvivl om resten. I en kompleks verden er det et sundhedstegn at kunne være i tvivl.

Det er helt sikkert, at det eneste, som fjenden (hvem det nu end måtte være) opfatter som en reel trussel, er en befolkning, der kan finde ud af at stå sammen i fælles front.

Så tag din yndlingsaversion i den kontrollerede opposition i hånden og find ud af, at han (eller hun) måske (også) er din ven.

Cover: Unsplash.com (János Venczák)


Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
Få besked via e-mail
Besked om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading