Kategorier
Afsløring Frihedspressen Indlæg Nyheder (gratis) Nyhedsbloggen Offentlig

Afsløring: Novo betalte 1,2 mia. kr. til Københavns Universitet i 2023

Altinget afslørede i går, præcis hvor mange kroner Novo overførte til Københavns Universitet sidste år: godt 1,2 mia. kr. eller helt præcist 1.219.363.487 kr.

98,6 % af Novos betalinger til Københavns Universet skete fra Novo Nordisk Fonden, der prøver at camouflere sig som en velgørende organisation ligesom f.eks. Bill & Melinda Gates Foundation. De to fonde, Novo og Gates, har i øvrigt for nylig indgået et tæt samarbejde.

Altingets opgørelse viser også, at ca. 20 % af de ansatte på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet under Københavns Universitet, svarende til 1050 personer, er helt eller delvist betalt af Novo. Det kan måske også forklare, at det er yderst vanskeligt at finde en sundhedsforsker i dag, der vil udtale sig kritisk om Novo eller f.eks. deres vægttabsmedicin Wegovy.

Forskning som forretning

Altingets opgørelsen tyder på, at universitær sundhedsforskning er blevet en form for privat virksomhed med gigantisk omsætning. Når pengene til sundhedsforskning kommer helt eller delvist fra en medicinproducent, så er det altid penge som investering, der skal give noget retur til producenten. Det handler aldrig først og fremmest om at søge sandhed og gavne folkesundheden. Det betyder i sagens natur, at enhver forskning, der kunne risikere at frembringe resultater, der kan skade forskningskunden (Novo) bliver nedprioriteret, mens forskning der kan frembringe resultater, der kan gavne kunden bliver opprioriteret. På den måde bliver hele feltet af sundhedsforskning skævvredet, og vigtige sundhedsemner og -metoder bliver aldrig genstand for videnskabelig forskning. Det betyder, at den videnskabelige udvikling af hele sundhedsområdet bliver holdt tilbage, til gavn for medicinalindustrien og til skade for folkesundheden.

Det er i hvert fald min mening om den sag. Ledelsen af både Novo og Københavns Universitet er derimod tilsyneladende rørende enige om, at der ikke er noget etisk eller fagligt problem i de store transaktioner.

Cover: Unsplash.com (Alexander Grey)

Relateret:


Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

5 1 stem
Brugervurdering
Få besked via e-mail
Besked om
guest

2 Kommentarer
nyeste
ældste flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
2
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading