Kategorier
Den Politiske Blog FPO Frihedspressen Indlæg Offentlig Politik (gratis)

Fadervor: Hvor er feministerne?

Nu da feministerne ikke kan tage sig sammen til det, så vover jeg mig her til at kritisere selveste fadervor.

I følge Folkekirken.dk er Fadervor kristendommens ældste og mest brugte bøn. Den første danske udgave starter med “Fadervor”, mens den nye udgave fra 1992 starter med “Vor fader”.

Fraværet af feministiske protester mod Fadervor har længe undret mig. Hvorfor hedder bønnen ikke Modervor?

Og hvor er feministerne i kritikken af kristendommens generelle dyrkelse af mandspersoner? Ikke bare Gud og Jesus omtales som mænd. Alle de andre hovedroller er også mænd. Måske lige bortset fra Jesus’ moder Maria og hans partner, der også hed Maria, hvilket også kunne tyde på et moderkompleks eller mangel på fantasi omkring kvindenavne hos forfatterne af Bibelen.

Tag f.eks. Jakob, der i følge Det Gamle Testamente blev stamfader til de 12 israelitstammer via hans 12 sønner. Jakob fik faktisk også en datter, men hun bliver bare fuldstændig ignoreret.

Man kunne forledes til at tro, at kristendommen er konstrueret for at underbygge det patriarkalske, mandsdominerende samfund, så underkastelsen for autoritære faderfigurer kunne indoktrineres allerede fra den første bøn.

At omtale Gud som “Fader” er formentlig også en af grundene til, at mange veluddannede danskere i dag har svært ved at tro på Gud. Sprog og ordvalg har stor betydning. “Fader” peger på den barnlige opfattelse af Gud som en gammel mand med gråt skæg, der sidder oppe på en sky og regerer over verden. Den historie er lige så plausibel som fortællingen om Julemanden.

Gud er både fader og moder og ingen af delene

Det er min opfattelse, at Gud er lige så meget moder som fader – og lige så meget ingen af delene, men derimod noget helt andet uden for vores opfattelsesevne. Fader-dyrkelsen er dyrkelsen af Gud som autoritet, som mennesket skal underkaste sig ved at underkaste sig kirken og præsterne. Moder-aspektet er den omsorgsfulde næstekærlighed og respekten for naturen på Jorden. Arketypisk set.

I følge Folkekirken.dk stammer Fadervor fra Bibelen, hvor Jesus lærte sine disciple af bede den bøn. Sine 12 mandlige disciple vel at mærke. I følge Den Store Danskes afsnit om fadervor så kan den kristne bøn fadervor være en variation af den jødiske attenbøn, ligesom det er påfaldende, at sætningen: “For dit er Riget og magten og æren i evighed!” ikke findes i de ældste skrifter.

Cover: Unsplash.com (abdullah ali)

Relateret:


Discover more from perBraendgaard.dk

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Få besked via e-mail
Besked om
1 Kommentar
nyeste
ældste flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer