Den grønne bølge er over os

Vegansk mad er det nye sort. Det kommer ikke bag på mig, da det er den naturlige modbølge til de mange år med overdrevet fokus på at spise meget kød og protein. Veganisme er modsætningen til palæo samtidig med, at det er drevet af det samme ønske om at vende tilbage til noget oprindeligt, naturligt og sundt. tk67ji9g398-peter-hershey

Jeg har i flere år været flexitar, og jeg bevæger mig stadigvæk mere og mere i retning af vegansk mad. For mig er det kommet helt naturligt i takt med en gradvist øget spirituel bevidsthed og medfølelse via meditation.

Jeg vil opfordre alle til at være mere bevidste om både de ernæringsmæssige og de etiske aspekter ved hverdagens mange små madvalg. Der er ikke noget bestemt, der er rigtigt eller forkert for alle. Men det gælder for alle om at tænke sig om, mærke efter og vælge med både hjernen og hjertet.

For tiden er jeg optaget af de etiske aspekter ved vores gigantiske forbrug af komælk. Forbrug af komælk støtter, at malkekøernes kalve bliver slået ihjel før (til kalvekød) eller siden (til oksekød). En ko skal jo være gravid og føde, igen og igen, før den kan danne mælk. Forbrug af komælk er derfor ikke dyre-etisk bedre end forbrug af kød. Spis, hvad du vil, men vær bevidst om både ernæring og etik.

Malkekøer har desuden et meget stort forbrug af grøntfoder og vand. Køer prutter klimaskadelige gasser ud i atmosfæren, mens de står der og æder og producerer mælk til os. Det er derfor ikke bæredygtigt for vores fælles planet, hvis mennesker fortsætter med at have et stort forbrug af fødevarer baseret på komælk. Sundhed og etik handler også om konsekvenserne af vores madvalg for planetens globale sundhed. Jeg har besluttet mig for, at jeg i en periode vil skære ned på mit forbrug af skummetmælk, ost og skyr, som er de komælksprodukter, jeg ellers plejer at spise næsten dagligt. Jeg har ikke et mål eller ønske om at blive 100 % veganer.

Jeg vil slutte dette indlæg med en venlig opfordring til både ligeglade kødspisere og militante veganere. Vi kan alle lære meget af buddhistiske munke om mad og etik. Det er mit indtryk, at de intuitivt går efter vegansk mad, men de prioriterer etikken om ydmyghed og taknemmelighed højere, så de spiser med glæde alt, hvad de får serveret, også hvis det indeholder mælk eller kød. I vores moderne overflodssamfund har vi glemt den fundamentale taknemmelig ved overhovedet at få en eller anden form for mad. Det er den holdning, jeg tilstræber som mindful flexitar med holistisk hensyntagen til både mennesker, dyr og miljø.

Skriv et svar