Ernæring til forebyggelse af covid-19-vaccineskader

Af Per Brændgaard, cand. scient. i human ernæring

De nye mRNA-indsprøjtninger, der bliver solgt som vacciner mod covid-19, virker helt anderledes end traditionelle vacciner. De virker ved at stimulere kroppens egne celler til at danne spikeproteiner af samme type, som der findes på overfladen af det nye coronavirus. Der er således tale om en slags genterapi.

Hvis der af en eller anden grund bliver dannet for mange spikeproteiner følge af covid-19-vaccinationen, end kroppen er i stand til at håndtere, så kan det give bivirkninger, der går langt ud over de almindelige, forventede bivirkninger. De foreløbige erfaringer viser, at det især er risiko for to typer bivirkninger: blodproper og hjertebetændelse. Den primære virkningsmekanisme bag disse og andre bivirkninger er øget inflammation. Det betyder, at alle manifesterede eller latente sygdomme, der fremmes af inflammation, kan blusse op efter en covid-19-vaccination. Det omfatter bl.a. også nogle gigtsygdomme, tarmsygdomme, hjertekarsygdomme samt diabetes.

Hvorvidt en person vil blive ramt af disse bivirkninger afhænger bl.a. af, hvordan kroppen reagerer på vaccinen, kroppens antiinflammatoriske forsvar samt individuel sårbarhed i forhold til specifikke inflammatoriske sygdomme. Hvis det ikke er muligt at undgå “vaccinen”, så kan man styrke det inflammatoriske forsvar ved bl.a. at gøre følgende op til og efter indsprøjtningerne:

  • Tag 100 µg D-vitamin som kosttilskud hver dag sammen med et fedtholdigt måltid
  • Spis mange fede fisk og suppler evt. med omega-3-fiskeolie derudover
  • Spis mange bær eller drik dem som smoothie
  • Spis mange grøntsager, især de grove, hvoraf især kål er godt
  • Vælg fuldkorn
  • Spar på sukker

Da patofysiologien bag skadevirkningerne af vaccinerne principielt set er den samme som efter infektion med det nye coronavirus, så vil ernæring mod covid-19 formentlig også hjælpe mod bivirkninger, ligesom Naturlig Corona Vaccine sandsynligvis også kan bruges med fordel her, indtil der kommer mere evidensbaseret viden på området.

Vaccination mod covid-19 bør nok desværre betragtes som en især akut men måske også kronisk risikofaktor for inflammatoriske sygdomme. Det gælder derfor om, at styrke det antiinflammatoriske forsvar så meget som muligt, så den samlede balance kan holdes på et niveau, der ikke giver sygdomssymptomer.


Flere artikler

Skriv et svar

Ernæring & Sundhed