Fuld accept

Mindfulness-meditation har (mindst) tre komponenter: koncentration, fuld accept og kærligvenlighed. Jeg har brugt mindfulness til at håndtere mange problemer i mit liv, bl.a. OCD som jeg skrev om i mit blogindlæg i går.

De tre komponenter i mindfulness-meditation er lige vigtige, men det er accept-delen, der er sværest, når man har et problem, som man bare har enormt svært ved at acceptere. Men fuld accept betyder ikke, at man skal synes godt om sit problem. Fuld accept i mindfulness-sammenhæng betyder, at man ser tingene, som de reelt er. Man accepterer fuldt ud, at sådan er det lige her og nu, uanset hvad man synes om det. Man indser, at tanken er bare en tanke, uanset hvor negativ og insisterende den måtte være. Følelsen er også bare en følelse, også selvom det er ekstrem angst.

Følelser er oplevelser af tankernes betydning. Tanker er kun i hovedet, mens følelser også fylder kroppen. Trang er også bare en følelse og en sindstilstand, som man via mindfulness kan træde på afstand af og se på. Tvang oplever man, når trangen er intens og automatiseret. Man kan slå autopiloten fra ved at sætte farten ned og træne opmærksomheden. Mindfulness forvandler tvang til trang. Det er enkelt, men det er ikke let. Man kan beslutte sig for at lære det, og man kan beslutte sig for at øve sig i det. Og blive ved og ved med at øve sig i det. Og blive ved med at tro på, at det hjælper.

Når man praktiserer fuld accept og koncentrerer opmærksomheden i det nuværende øjeblik, så indser man, at alting forandrer sig. Den stærkt ubehagelige tanke eller følelse varer ikke ved. Når man lader ubehaget være, præcis som det er nu, så tillader man det at forandre sig. At lade være er at give slip. Man lader det være, som det er – og alle fænomener er dybest set foranderlige i deres natur. Erindringen om, at ubehaget forandrer sig og aftager før eller siden, gør det lettere at acceptere det, som det er lige nu. For det går jo over igen. ”This too shall pass”. Hvis man derimod bevidstløst giver efter for trangen, eller hvis man prøver på at undgå at mærke de ubehagelige tanker og følelser, så fastholder og forstærker man problemet.

Hvis du vil læse mere om fuld accept, så kan jeg anbefale bogen Radical Acceptance af Tara Brach.

Skriv et svar