Kram er næring

Ernæring er kramning — og kram er næring

Kram er næring, da kærlig berøring er et fysisk behov, som vi alle har. Kram er lige så vigtigt som vitaminer for vores sundhed. Hvis man er nærværende, kan man mærke behovet for kram som hudsult. Og ligesom man kan praktisere mindful spisning, så kan man også praktisere mindful kramning.

Ernæring er kramning, da det at give kroppen den næring, den har brug for er en form for kramning i bredere forstand. Hvis man oplever, at man krammer sig selv, når man spiser, så har man et sundt forhold til mad.

Krammehormonet oxytocin er nødvendigt for, at kroppens ernæringsfysiologiske funktioner kan fungere optimalt. Oxytocin påvirker både fordøjelsen, optagelsen af næringsstoffer i tarmen, omsætningen af næringsstoffer i kroppen og reguleringen af appetitten i hjernen. Krammemangel kan medføre mange forskellige ernæringsmæssige problemer, bl.a. overvægt, undervægt, overspisning, underspisning, stress-spisning, fordøjelsesproblemer samt mangelfuld vækst og udvikling. I værste fald kan man dø af krammemangel, hvilket især er set hos spædbørn. Det skyldes, at kroppen ikke kan optage og udnytte næringsstofferne i maden uden oxytocin. Og kroppen kræver fysisk berøring for at danne oxytocin. Mennesket er et meget socialt dyr med stort behov for kropskontakt med andre mennesker. Det starter i livmoderen og fortsætter hele livet igennem.

Mangel på kram i en verden fuld af mad fører ofte til overspisning og dermed overvægt, fordi det at spise (og drikke) også er en form for fysisk berøring. Maden rører os i hænderne, i munden, i halsen, i maven og i tarmene. Spisning giver mulighed for en helt unik, indvendig berøring. Mangel på mennesker at kramme med fører til, at man ubevidst kompenserer ved at spise større mængder mad. Løsningen på problemet er at kramme mere med mennesker. Det vil automatisk føre til, at man spiser mindre med vægttab til følge.

Læs også: Jannie tabte 9 kilo ved at kramme

Mangel på kram kan også føre til overspisning og dermed overvægt, da både kram og spisning sænker stress og giver nydelse. Hvis man har en livsstil uden særlig meget tæt, fysisk kontakt med andre mennesker, så kan det føre til, at man spiser mere for at få dækket behovene for ro og nydelse. Bevidst kramning for simpelthen at stresse ned og nyde kan derimod virke både slankende, afstressende og velvære-fremmende.

 

 

 

Skriv et svar