Krammebehandling

Krammehealing

Krammehealing er at blive omfavnet, holdt og rummet i kærlig-venlighed — og synke ned i krammets dybe, stille ro.

KRAMMEHEALING MOD STRESS

Krammehealing modvirker stresser og fremmer heling — bl.a. ved at øge dannelsen af hormonet oxytocin. Det har en dybdegående virkning på både krop og sind. Og så føles det bare helt vildt rart.

Alle kan finde ud af at give et kram. Krammehealing adskiller fra det almindelige kram ved at foregå med mindfulness, kærlig-venlighed og i lang tid. Kærlig-venlighed er intentionen og følelsen af ubetinget kærlighed. Det er den rene, spirituelle kærlighed, der er fri for begær, romantik og erotik. Krammehealing er bevidst berøring med fokus på klientens ønsker, behov og grænser. Det er et autentisk, kærligt og intimt møde — uden sex. Alt foregår med tøj på.

Langvarig, behagelig fysisk berøring er den mest effektive metode til at stimulere hjernens dannelse af oxytocin. Berøringen skal være langvarig for at virke. Hverdagens korte goddag- og farvelkram har derfor stort set ingen virkning. Det er desuden en udbredt myte, at man skal kramme i 20 sekunder, før det virker. Det er stadigvæk alt, alt for kort tid. Man skal op på mindst 10 minutter, før man begynder at mærke oxytocin-virkningen. Det kan være anstrengende at stå op og kramme i så lang tid. Derfor foregår krammehealing sædvanligvis liggende på en madras.

Det er desuden vigtigt, at kramningen foregår på en bevidst måde, så man f.eks. ikke er forstyrret af samtale eller tv imens. Det virker heller ikke godt, hvis man kun krammer, mens man sover med sin partner om natten. Krammehealing er ideelt set en form for meditation.

Du kan læse mere om oxytocins virkninger i bogen The Oxytocin Factor af Kerstin Uvnäs Moberg, der er professor i fysiologi.

oxytocin factor

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.