Krammemeditation

Jeg underviser enkeltpersoner, par og grupper i krammemeditation.

Det gør jeg i to sammenhænge med to forskellige mål: sundhedsfremme og spirituel udvikling. Når sundhedsfremme er formålet, så underviser jeg i en sundhedsfaglig, psykologisk og socialfaglig sammenhæng med afsæt i videnskab og evidens. Når spirituel udvikling er formålet, så underviser jeg ud fra kombineret kristent-protestantisk, buddhistisk og taoistisk fundament.

Krammemeditation er åndelig og fysisk berøring og kontakt med meditativ opmærksomhed. Det foregår i tavshed i dyb koncentration. Det er metodisk udvikling af mindful kramning.

Sådan foregår krammemeditation

Krammemeditation starter altid med siddende meditation uden fysisk kontakt for at komme ned i kroppen, vække krammeånden og praktisere åndelig selv-kramning. Den åndelige selv-kramning handler om at kramme det indre barn og give slip på sig selv og lade sig falde i armene på den ubetingede kærlighed. Det foregår med afsæt i buddhistisk metta-meditation, som er meditation på kærlig-venlighed. Jeg anbefaler desuden Jesus-meditation til den sidste del af meditationen. Det går ud på at visualisere Jesus og lade sig falde i hans arme af ubetinget kærlighed. Jeg respekterer, hvis folk ikke ønsker denne del af meditationen. Jeg guider meditationen hele vejen igennem med de individuelle justeringer, som måtte være nødvendig. Den åndelige krammemeditation varer sædvanligvis 20 minutter i alt.

Vi går derefter videre til den fysiske krammemeditation, hvor vi tager krammeånden med ind i fysisk berøring og kontakt. Afhængig af situationen og deltagernes ønsker så kan jeg enten selv deltage aktivt i denne del, eller jeg kan guide deltagerne uden selv at kramme med. Fysisk kramning omfatter alle former for fysisk berøring, der er drevet af kærlig-venlighed, og som opleves som trygt og behageligt. Lyt til kroppen og søg det gode kram, som er den berøring, som begge krammere har lyst til og brug for nu. Det er individuelt og foranderligt. Husk at være mindful og kærlig-venlig både i forhold til dig selv og den/dem, du krammer med.

Det primære objekt for opmærksomheden i fysisk krammemeditation er sansningen af berøring fra øjeblik til øjeblik. Hvis du opdager, at opmærksomheden er vandret væk fra sansningen af berøringen, så trækker du den venligt tilbage. Hvis tanker eller følelser presser sig på, mens du krammer, så kan du flytte opmærksomheden til strømmen af tanker og følelser og meditere på dem. Når de har passeret, kan du vende dit fokus tilbage til berøringssansningen. Slap af, giv slip og tillad dig selv at synke ned i krammets dybe, stille ro. Uden at gøre noget. Uden at snakke. Uden at det skal føre til andet.

Struktureret og fri krammemeditation

Den fysiske krammemeditation består af to dele. Først en struktureret del med specifikke instruktioner i bevidst berøring drevet af kærlig-venlighed. Dernæst en fri del uden instruktioner. Jeg vil være der til at guide og facilitere hele vejen igennem.

Den strukturerede del består i, at jeg guider deltagerne til at kramme med hinanden på forskellige måder, mens jeg instruerer i både den fysiske og den åndelige teknik.

Under den frie del er det op til hver enkelt at mærke efter, prøve sig frem og opsøge den rette form for kramning. Husk at lyst og behov er to forskellige ting. Prøv at mærke efter, hvad du dybest set har behov for.

Fri krammemeditation kræver bevidst kommunikation af ønsker og grænser. Meget kan kommunikeres med kroppen og med lyde uden ord. Kramning er i sig selv en måde at kommunikere og have samvær på.

Den konkrete fysiske kramning kan foregå på mange forskellige måder: forskellige stillinger (stående, siddende eller liggende), forskellige dele af kroppen (også benene, ryggen og maven) og forskellige bevægelser (røre, holde, klemme, stryge, trykke, osv.). Det er kun fantasien og etikken, der sætter grænserne. Gå til den frie kramning med en legende indstilling, hvor du altid respekterer både dine egne og de andres grænser.

Den fysiske kramning kan desuden foregå enten to og to eller flere sammen. Gruppekramning, hvor man bliver omsluttet både forfra og bagfra, giver mulighed for at udvikle en særlig dybde og ro.

Lad være med at tage krammemeditation for personligt. Kram gerne med flere forskellige på skift eller samtidig. Vær ikke bange for at forlade et kram og vær heller ikke bange for at tilslutte dig nogen, der allerede er i kram. Man skal selvfølgelig altid spørge om lov først. Og husk så at sætte hinanden fri efter krammemeditationen.

Bevidst berøring drevet af kærlig-venlighed

Kærlig-venlighed er fri for begær og betingelser. Det er det, som Buddha kaldte metta. Det er det etiske fundament for ret mindfulness. Det er den rene kærlighed, som en mor eller far spontant føler for sit lille barn. Det er den næstekærlighed, som Jesus talte om. Det er den kærlighed, som vi bør omfavne alle med — også de to svære målgrupper: vores sårbare sider i os selv og vores uvenner (eller måske ligefrem fjender) blandt vores sociale relationer.

Kærlig-venlighed er den kærlighed, der er fri for romantik, erotik og sex. Krammemeditation foregår med tøj på, så det er ikke sex. Hvis seksuelle tanker, følelser eller kropsreaktioner opstår, så er man mindful med dem uden at handle seksuelt på dem. Når man beholder tøjet på, så er det muligt at gå dybere i den subtile berøring og de energimæssige aspekter, da der så ikke er nøgenhed til at distrahere.

Mindfulness i fysisk berøring betyder, at man accepterer alle de tanker, følelser, kropsreaktioner og sansninger, der opstår af sig selv fra øjeblik til øjeblik. Uanset om de er behagelige, neutrale eller ubehagelige. Bevidst nærvær (mindfulness) gør det muligt at acceptere tanken som en tanke og bare lade den være uden at gå ind i den eller prøve på at forstå den. Det er muligt at acceptere enhver følelse, præcis som den er og lade den forandre sig naturligt fra øjeblik til øjeblik. Det er muligt at acceptere alle sansninger og automatiske kropsreaktioner uden at reagere blindt på dem. Den proces kan på en ikke-analytisk måde føre til både personlige og spirituelle indsigter. Og i krammemeditation kan det i høj grad også føre til relationelle indsigter.

Kramning som “tantra”

Det taoistiske princip i krammemeditation omfatter bl.a. udvikling og forening af den maskuline og den feminine energi med henblik på udvikling af livsenergi og åndelig bevidsthed. Disse spirituelle udviklingsmuligheder er desværre blevet misforstået, seksualiseret og misbrugt i moderne, vestlig “tantra”.

Der behøver ikke være mere fysisk kontakt end et helt almindeligt kram for at udvikle den spirituelle polaritetsenergi. Nøgenhed er unødvendigt, da energien flyder frit gennem tøjet. Berøring af kønsorganerne er heller ikke nødvendigt, og det kan ligefrem forhindre den energiens frie flow ved at aktivere det seksuelle begær og den seksuelle autopilot.

Krammemeditation kan også foregå helt uden polaritetsenergi, hvor man så bare kan lade sig synke ned i roen og tage et indre oxytocin-bad. Stræb i det hele taget efter at se hvert kram som helt nyt. Vær interesseret og nysgerrig og vær bevidst om, hvad du reelt oplever fra øjeblik til øjeblik i krammet.

Praktiske spørgsmål

Hvor foregår det? Jeg afholder selv arrangementer i mit private hjem via min private krammeklub (Østerbro Krammeklub). Jeg tager også ud og underviser ved arrangementer hos andre. Kontakt mig for at høre nærmere.

Hvad skal man have på af tøj? Det bestemmer man selv, men jeg anbefaler noget, der er blødt, behageligt og rart at røre ved. Det vigtigste er, at det er noget, som man selv føler sig afslappet og godt tilpas i.

Hvad med parfume? Jeg anbefaler, at man ikke bruger produkter med parfume før kramning. Eller i hvert fald kun meget lidt.

Hvad med rygning? Hvis man er ryger, så anbefaler jeg, at man ikke ryger på vejen til kramning, og at man tager nyvasket tøj på, da røgen kan hænge i tøjet.

Hvor mange kan man være? I det omfang at min tid tillader det, så tilbyder jeg også krammemeditation til enkeltpersoner, hvor man så krammer med mig. Men jeg underviser primært par og grupper i at krammemeditere med hinanden indbyrdes.

Hvor lang tid varer det? Individuel krammemeditation varer fra 10 minutter. Arrangementer for grupper varer fra 1 time. Det er også muligt med krammeretreat over en hel dag, hvor der så veksles mellem guidet meditation (uden berøring), meditation med berøring og evt. andre aktiviteter (f.eks. gående meditation).

Hvad kræver det af udstyr? De fleste foretrækker at ligge ned ved langvarig krammemeditation, så det er en fordel med madrasser, tæpper og puder til deltagerne.

Hvad skal man servere til? Jeg plejer at servere “krammete” og “krammekiks” til mine arrangementer med krammemeditation. Krammete er diverse teer fra Yogi, Pukka, m.v. Krammekiks er f.eks. økologiske myslikiks, havrekiks eller chokoladekiks fra Madame Butterfly (kan købes i Netto). At drikke te og nyde en lækker kiks er også en form for kramning. Jeg anbefaler, at man ikke drikker alkohol i forbindelse med krammemeditation, da alkohol reducerer berøringssansningen.

Hvad koster det? Pris/donation aftales individuelt. Det kan enten foregå på den måde, at vi aftaler en fast pris pr. deltager eller for hele gruppen. Eller det kan foregå som rent frivillig donation, hvor den enkelte efter afslutningen af arrangementet donerer et beløb, der svarer til udbytte og formåen.

 

Krammemeditation