Kramning

Kramning er kærlig berøring uden sex. Det er super sundt og noget, du kan praktisere i din hverdag og/eller gå til hos mig, hvis du vil.

Her på siden kan du læse “alt” om kramning.

Behovet for berøring

Fysisk berøring er et fysisk behov på samme måde som mad, drikke og næringsstoffer. Ud fra et holistisk syn på næring, så er berøring simpelthen en form for næring. Mangel på berøring kan føre til overspisning. Omvendt er det muligt at kramme sig slank. Behovet for berøring kan dækkes på flere måder. En måde er at gå til kramning.

Kram dig sund og fri for stress

Kramning øger din sundhed på mange måder, bl.a. ved at

 • øge oxytocin,
 • modvirke stress og give dyb ro på få minutter (det lange, dybe, helhjertede kram er den naturlige, mellem-menneskelige modgift mod stress),
 • øge den fysiologiske modstandskraft mod stress, så du kan tåle  (via omkodning af hormonsystemet, så stresshormoner også begynder at virke beroligende)
 • øge dit velvære,
 • sænke din blodtryk og dermed forebygge hjertekarsygdom,
 • øge din kropsbevidsthed,
 • regulere din appetit,
 • styrke dine sociale relationer,
 • og øge din kropsglæde.

Mindful kramning

Mindful kramning er fysisk berøring, som foregår

 • med kærlig-venlig omsorg,
 • med bevidst nærvær,
 • i dyb ro,
 • med tøj på,
 • uden sex
 • og ofte i lang tid ad gangen.

Mindful kramning er simpelthen mindfulness koblet på fysisk berøring.

Det gode kram på mange måder

Kramning kan foregå parvis eller i gruppe med tre eller flere krammere. Det kan foregå stående, siddende eller liggende.

Kramning tilstræber altid det gode kram, som er den fysiske berøring, der af alle parter bliver oplevet som behagelig, tryg og gavnlig. Det gode kram er individuelt og afhænger af relationen og kemien mellem krammerne. Man må prøve sig frem, mærke efter og kommunikerer klart og tydeligt om grænser og præferencer.

Kramning kan i det hele taget betragtes som en nonverbal, kropslig måde at kommunikere og have samvær — som en kraftfuld modvægt til det moderne liv i øvrigt.

Du kan gå til kramning hos mig på flere måder: individuelt, med en partner eller i min krammeklub.

Individuel kramning

Individuel kramning er for dig, der er hudsulten og mangler nogen at kramme med. Du krammer simpelthen med mig. Jeg giver dig mulighed for at kramme dybt og længe med en mand med garanti for, at han ikke vil prøve på sex. Du kan derfor slappe helt af og bare nyde det. 🙂

Priser for individuel kramning:

 • 30 min.: 300,- kr.
 • 60 min.: 500,- kr.
 • 90 min.: 800,- kr.

Det er den samlede tid pr. krammesession inkl. snak m.v.

Hvis I er to, der ønsker at kramme med mig samtidig, så kan det også lade sig gøre til den samme samlede pris. I sparer dermed 50 % hver i forhold til helt individuel kramning.

Kramning med din partner

Du kan tage din partner med til kramning, hvor jeg så guider jer til at gå i dybden med de åndelige og fysiske aspekter af kærlig-venlig berøring. Mange mænd vil egentlig gerne kramme uden sex. De skal bare lige lære at være med den seksuelle lyst uden at handle på den. Det er lettere, når jeg guider jer, mens I krammer. Kramning vil berige jeres parforhold og bringe jer tættere sammen.

Priser for guidet kramning for par:

 • 30 min.: 400,- kr.
 • 60 min.: 800,- kr.
 • 90 min.: 1.000,- kr.

Det er den samlede tid pr. krammesession inkl. snak m.v.

Gruppekramning

Gruppekramning er en ganske særlig oplevelse, som alle burde unde sig. Det er fantastisk at blive krammet både forfra og bagfra samtidig. Og føle sig som en del af samlet organisme. Du kan komme med din egen gruppe, som jeg så guider i gruppekram. Pris aftales individuelt.

Du kan også anmode om at blive medlem af min private krammeklub (Østerbro Krammeklub), hvor du så kan gruppekramme med mig og de andre der.

Kramning i gruppe

Sådan kan gruppekramning foregå

Østerbro Krammeklub

Østerbro Krammeklub er navnet på min private krammeklub. Jeg inviterer medlemmerne til arrangementer med mindful kramning 1-2 gange om ugen. Krammeklubben er baseret på frivillig donation. Typisk 50-100 kr. pr. deltager pr. gang.

Hvis du kunne tænke dig at være med, så kan du kontakte mig eller en medlemsanmodning til krammeklubben på Facebook.

Østerbro Krammeklub

Du kan også lave din helt egen krammeklub. I det omfang, I har brug for det, så kan I hyre mig som rådgiver, underviser og facilitator.

Meditation, kramning og spiritualitet

Mindful kramning er et koncept, som jeg har udviklet med afsæt i mine erfaringer med mindful spisning. Princippet i mindful kramning er først ånden, så hånden. Gennem guidet meditation hjælper jeg deltagerne til at udvikle den rette krammeånd. Når først ånden er vækket, så følger hånden naturligt i gavnlig berøring.

Jeg underviser i krammemeditation i min krammeklub og for andre, der er interesserede. I min krammeklub tager jeg afsæt i en kombination af sekulær/psykologisk/evidensbaseret mindfulness-meditation, buddhistisk meditation og kristen Jesus-meditation. Jeg kan også undervise helt uden Buddha og Jesus, hvis deltagerne ønsker det.

Mindful kramning som tantra light

Mindful kramning kan være en form for tantra light. Det tantriske aspekt i kramning er sanseligheden og energien, og det kan man sagtens udvikle med tøj på uden sex. Når man beholder tøjet på, så bliver man ikke distraheret af nøgenhed, og man bliver ligesom tvunget til at fokusere opmærksomheden på den subtile sansning og energi.

Energi skal her forstås som den energi, der opstår i det bevidste møde mellem det maskuline og det femine. Det mærker du som en nydelsesfuld sitren i kroppen. Der er tale om en fundamental, spirituel livsenergi, og den skal oplades regelmæssigt, hvis sundheden skal være optimal.

Det er ikke sådan, at mænd kun er maskuline, og kvinder kun er feminine. Begge aspekter findes i begge køn. Jeg tilbyder dog kun individuelle krammesessioner med tantrisk fokus til kvinder.

Foredrag om kramning

Et foredrag om kramning er en god, “ufarlig” introduktion for alle. Jeg afholder af og til åbne foredrag, og jeg kan bookes af arbejdspladser og andre arrangører. Hvis I er en lille gruppe, så kan I også komme til et lukket foredrag, eller jeg kan komme til jer, evt. som et hyggeligt foredrag i stuen.

Krammecafe og -fest

Jeg afholder eller faciliterer arrangementer med krammecafe eller krammefest. Det kan foregå privat, offentligt eller på en arbejdsplads.

 • Krammecafe: Krammecafe er et stille og roligt cafearrangement, hvor der blot gælder nogle andre normer om fysisk berøring end på en almindelig cafe. Man må gerne spørge fremmede, om de vil kramme, uden der ligger andet i det. Man møder op, fordi man har lyst til at kramme eller i hvert fald er nysgerrig på det. Man bestemmer selvfølgelig selv, om man vil takke ja til kram. Man kan også bare drikke te og hyggesnakke, f.eks. om kramning. Det kan også være, at man møder nye krammevenner. Baggrundsmusikken er nøje udvalgt, så den skaber en god krammestemning.
 • Krammefest: En krammefest er en sund, alkoholfri fest, hvor gæsterne beruser sig i de stoffer, som hjernen naturligt udskiller, når man krammer. Det drejer sig især om oxytocin og opioider, der giver en naturlig opiumvirkning. Man kan også holde krammefest med alkohol, men det bliver bare ikke så godt, da alkohol sænker intensiteten af den taktile sansning. Musikken er højere og mere festlig, så der også er mulighed for krammedans.

Firmakram

Kunne du tænke dig et krammearrangement med dine kollegaer, f.eks. i forbindelse med teambuilding? Jeg kan komme ud til jer, eller I kan komme til mig. Jeg skræddersyer arrangementet til jeres ønsker, normer og kultur. Det kan både være til et meget alvorligt arrangement og til et mere let indslag til jeres næste firmafest.

Krammevenner og krammedating

Kramning er en ny måde at møde nye mennesker på og udvikle nære relationer. Hvis du er kærestesøgende ude på datingmarkedet, så kan du f.eks. foreslå din næste date, at I tager i krammeklub sammen.

Det er i det hele taget en god idé at dyrke den kærlige, ikke-seksuelle berøring og nærhed i lang tid, før man eventuelt går videre til sex. Og i øvrigt fortsætte med det, selvom relationen også bliver seksuel.

Mange mænd har svært ved at kramme uden sex i længere tid med en kvinde, de er seksuelt tiltrukket af. Det kan derfor være en god idé at tage manden med til et mere offentligt arrangement, hvor han bliver tvunget til at styre sig og gå på opdagelse i de andre aspekter af sanselighed og energi i den fysiske nærkontakt.

Jeg har udviklet en ny relationsmodel, som jeg kalder relationscirklen, der kan bruges som vejviser til bevidst og gradvis udvikling af nære relationer. Her indgår kategorien krammevenner. Det er venner, som man dyrker kramning med (uden sex). Det er mit indtryk, at det er den form for relation, som mange moderne mennesker virkelig hungrer efter. De har bare svært ved det, fordi de “kommer til” at have sex, og så er det svært at “gå tilbage”. Eller også kommer de aldrig så vidt, da de opfatter alle kram, der varer mere end ét sekund som upassende forspil til sex. Det kan her være gavnligt at få noget undervisning og instruktion i nye måder at være sammen på.

 

 

Hygiejne, påklædning og etik

Man kommer tæt på hinanden i kramning, så god personlig hygiejne er en selvfølge. Jeg anbefaler desuden, at man lader være med at bruge parfume eller i hvert fald holder det nede på et minimum. Hvis man er syg med noget, der smitter, så venter man med at gå til kramning, til man er blevet rask.

Man kan kramme i al slags tøj, men jeg anbefaler tøj, der ikke strammer, og at man smider skoene. Især hvis man skal dyrke langvarig, liggende kramning. Det er også værd at overveje, hvorvidt det tøj man har på er behagelig for andre at røre ved.

Rygere har selvfølgelig også brug for kram, men det kan være ret så ubehageligt for ikke-rygere at kramme tæt med en ryger. Så jeg anbefaler, at man lader være med at ryge tobak op til kramning. Husk også at tobaksrøg sidder i tøjet, indtil det er blevet vasket.

Apropos lugt så husk også mundhygiejnen. Hali-Z-sugetabletter er et lille vidundermiddel i den sammenhæng.

Minimumskravet til påklædning er shorts og ærmeløs t-shirt. Ingen nøgenkramning. En krammeklub er ikke en swingerklub, og seksuel berøring er ikke tilladt. Det er individuelt, hvor man oplever den seksuelle grænse, så det må man gøre sig klart og kommunikere tydeligt med dem, man krammer med. Jeg anbefaler klare aftaler om grænser, inden man går i gang.

Det primære etik er at lade al berøring være drevet af den ubetingede kærlighed, den kærlige venlighed. Så følger alle andre etiske principper automatisk. Men lad mig lige understrege fundamentale etiske principper:

 • Du skal altid spørge først, før du begynder at kramme en person.
 • Du kan altid sige nej tak til kram, og du kan forlade krammet når som helst.

Mere information og booking

Du er altid velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak om, hvordan kramning også kan hjælpe dig, din virksomhed eller dit arrangement.

E-mail: mail@perbraendgaard.dk

Tlf./SMS: 26 25 20 10

 

Gå til kramning hos Per Brændgaard