Motion med mere mening: Syv gode råd

Jeg blev i forgårs interviewet til DR P1 og TV Avisen om arbejdsgiverens indblanding i ansattes motionsvaner. Det er på tide med en fundamental nytænkning af motion, og hvordan man motiverer andre og sig selv til sund bevægelse af kroppen. Jeg foreslår en ny sundhedsbevægelse med fokus på motion med mening. Vi skal simpelthen have meningen tilbage i motionen.

Dyrk motion med mere mening

Meningen begyndte at gå i glemmebogen, da motion fra 1980’erne og frem blev til noget med workout, fitness og træning med fokus på de fysiske virkninger af indsatsen. Det skabte en kultur med fysiologisk viden som pseudomening. Altså at viden om de fysiske virkninger af motionen bør være motivation nok for at dyrke motion. Den tendens er så fortsat med andre former for pseudomening såsom konkurrencer, gadgets og nu også mulighed for at få en uges ferie mere, hvis man er ansat på en bestemt virksomhed i Sverige.

Pseudomening er falsk mening. Vi skal have mere ægte mening ind i motion. Det er meget banalt, og vi kan bl.a. lade os inspirere af stenaldermenneskets forhold til motion. Stenaldermanden kunne aldrig finde på at dyrke motion. Han bevægede sig, fordi der var et konkret, ydre formål med aktiviteter her og nu som f.eks. at samle føde, jage dyr eller bygge hule.

Sådan får du mere mening i din motion

Her er syv bud på, hvordan du kan få mere mening – og dermed mere motivation – ind i din motion.

1. Brug hverdagens behov for transport, f.eks. til og fra arbejde, som en mulighed for at gå eller cykle med mening
2. Brug gåture som tankegang, social aktivitet, walk-and-talk eller til at lytte til musik, podcast eller lydbog
3. Dyrk rar i stedet for hård motion, f.eks. gymnastik i stedet for fitness
4. I stedet for at løbe distancer på tid, så løb for at nyde naturen, musikken eller leg fangeleg med en medløber
5. Uanset hvad du gør, så går det til en leg i stedet for et arbejde (leg er meningsfyldt på den den dejlige, barnlige måde)
6. Gør soveværelset til dit motionscenter: dyrk mere sex
7. Dans! Uanset hvad du gør, så gør det til en dans (lad musikken bevæge dig)

Book en tid til helhedsorienteret motionscoaching (en integreret del af helhedsorienteret sundhedscoaching)