Nye perspektiver på overvægt og slankekure

Overvægt kan på flere måde være et tungt problem med alvorlige konsekvenser.

Et overset problem ved overvægt er, at det øger risikoen for, at man går på slankekur. Slankekure øger risikoen for, at man taber sig så hurtigt, at det belaster kroppen – med øget risiko for at dø for tidligt til følge. De fleste spiseforstyrrelser starter med, at man går på en slankekur. Selvom man taber sig på en slankekur, så vil mange tage endnu mere på bagefter, hvorved slankekure på længere sigt reelt virker fedende.

Løsningen på problemet er at gå fra slankekur til slankekurs og tage små i stedet for store skridt. Det vil lede til det ønskede vægttab på en sund og bæredygtig måde uden bivirkninger.

En af årsagerne til, at slankekure sjældent giver varigt vægttab, er, at kuren ikke fjerner årsagen til overvægten. Den hyppigst oversete årsag til overvægt er stress-spisning. Det er, når man også spiser for at reducere stress og ikke kun for at dække kroppens behov for næring og nydelse. Stress skal her forstås meget bredt som alt, der belaster og presser os. Da livet er stressende i sig selv, så er overspisning en oplagt løsning i et samfund som Danmark med let adgang til mad. Stress er simpelthen så ubehageligt i øjeblikket, og vægtøgning kommer så langsomt som følge af stress-spisningen, at det virker som en oplagt byttehandel.

Mindful spisning er vejen ud af stress-spisning og andre former for overspisning – og overdrikning for den sags skyld. Mindful spisning på en sund slankekurs forvandler vægttab til en opdagelsesrejse og selvudvikling med mulighed for selvindsigt og åndelig vækkelse undervejs. Alt sammen ved at fokusere på maden på en ny måde.

Mange oplevede vægtproblemer skyldes udelukkende forskruede kropsidealer fra spiseforstyrrede fotomodeller og photoshoppede modeblade. Det er her nødvendigt med intet mindre end en revolution i kropsbevidsthed med mindre fokus på kroppen betragtet udefra og mere opmærksomhed i kroppen mærket indefra. Det kræver nye værktøjer som f.eks. meditation, kropsscanning, mindful kramning og mindful motion.

Det er desuden trist, at mange oplever overvægt som så stort et problem, at de er parate til at ofre deres sundhed for at blive tynde. Det vil her være gavnligt med en kultur, der omfavner og hylder en større mangfoldighed af kroppe – og hvor menneskers identitet i mindre grad er koblet til størrelsen på deres fedtdepoter.

Endelig kan der være deciderede fordele ved at være lidt tyk, som kan hjælpe til at acceptere og glæde sig over kroppen, som den er, og som den forandrer sig, efterhånden som man bliver ældre.

Flere nye perspektiver

Oplysning om sundhed