Holisme

Relationscirklen

Relationscirklen illustrerer forskellige typer af relationer med trinvis udvikling af fysisk intimitet.

Du kan bruge relationscirklen til at blive bevidst og kommunikere om og med dine relationer.

Relationscirklen illustrerer også princippet om bevidst og trinvis udvikling af relationer: Man starter udefra og går gradvist ind mod midten – i sit eget tempo – mens man inkluderer alle de forudgående, ydre lag. Man går så langt, som man selv og den anden ønsker. Målet er ikke at komme så langt ind mod midten som muligt. Målet er at være lige præcis der, hvor man har den sundeste og mest nærende relation med hver enkelt person.

Relationscirklen

Relationstyper i relationscirklen

Relationscirklen omfatter fem relationsniveauer:

Snakkeven: En snakkeven er en ven, som du snakker med uden særlig meget fysisk kontakt. Der er til gengæld en høj grad af psykologisk nærhed, fortrolighed og tillid.  Alternativ betegnelse: almindelig ven, platonisk ven eller bare ven.

Krammeven: En krammeven er en ven, som du har en høj grad af bevidst, rolig, fysisk berøring med. Med en klar aftale og enighed om, at det ikke skal udvikle sig erotisk/romantisk.

Energiven: En energiven er krammeven, som du har en god energi sammen med, og hvor I bevidst udvikler energi sammen, når i krammer. Det drejer sig her om den polaritetsenergi, der opstå, når den maskuline og feminine energi mødes. Energivenner har ikke fysisk sex med hinanden, men energisex er en mulighed. Energisex foregår med tøj på og med en høj grad af bevidsthed.

Sexven: En sexven er en energiven, som du også har fysisk sex med. Alternativ betegnelser: hjerteven (hvis det seksuelle er drevet af hjerteenergi) eller bolleven (hvis det seksuelle er rent fysisk).

Elsker: En elsker er en sexven, som du også har et romantisk kærlighedsforhold med. En elsker er en, der elsker sin elskede. Eller flere elskede, hvis man er polyamorøs.  Alternative betegnelser: kæreste (i et monogamt, traditionelt forhold) eller partner (mere neutral betegnelse).

Vigtigt: Hver relationstype ind mod midten inkluderer alle de forudgående relationstyper. En elsker er også en sexven, en energiven, en krammeven og snakkeven. Osv.

OBS: Dette er mine forståelser af begreberne som udgangspunkt for samtale og udvikling. Der er naturligvis plads til andre forståelser og begreber også. Relationscirklen kan eksempelvis suppleres med en ekstra dimension om graden af psykologisk nærhed. Den psykologiske nærhed vokser ikke nødvendigvis, når man bevæger sig i retning af øget fysisk intimitet. Gode venner kan f.eks. være mere psykologisk tætte end gode bollevenner.

Relationscoaching med relationscirklen

Relationscirklen er et godt udgangspunkt for samtale og coaching om udvikling af bevidste, sunde og nærende relationer. Her er forslag til gode spørgsmål, som du kan prøve at stille dig selv:

  • Hvem og hvor mange har jeg nu i hver af de fem relationstyper?
  • Hvem og hvor mange ønsker jeg at have i hver af de fem kategorier?
  • Hvem ønsker jeg at gå et trin længere ind mod midten sammen med?
  • Hvem ønsker jeg at gå et trin længere væk fra midten sammen med?
  • Hvordan har jeg det med den måde, som min partner har det med sine relationer?
  • Hvad er et lille skridt, jeg kan tage i dag i retning af de relationer, som jeg ønsker?

Tænk ud af boksen og ind i cirklen. 🙂

:: Holistisk sundhed med Per Brændgaard

%d bloggers like this: