Relationscirklen: udvikling af bevidste forhold

Relationscirklen er udviklet af Per Brændgaard for at illustrere forskellige former og grader af fysisk, seksuel og kærlig intimitet mellem mennesker.

Modellen kan bruges til at bevidstgøre og sætte ord på de nære, private relationer. Hvor er vi nu, og hvilken kurs ønsker vi at tage i vores relation?

Modellen illustrerer princippet om bevidst og trinvis udvikling af intime relationer: Man starter udefra og går gradvist ind mod midten – i sit eget tempo – mens man inkluderer alle de forudgående, ydre lag. Man går så langt, som man ønsker. Målet er ikke at komme så langt ind mod midten som muligt. Målet er at være lige præcis der, hvor man har den sundeste og mest nærende relation. Det er selvfølgelig meget forskelligt fra person til person og fra relation til relation.

Relationscirklen

Brug relationscirklen til at udvikle mere bevidste og sunde relationer

Relationstyper i relationscirklen

Relationscirklen omfatter både velkendte og nye typer af relationer. Her er en samlet liste med definitioner inkl. nogle supplerende relationstyper.

Ven: En ven er en person, du holder af på en kærlig-venlig, ikke-seksuel og ikke-romantisk måde. En ven er en person, du ønsker alt det bedste for.

Krammeven: En krammeven er en ven, som du har en høj grad af bevidst, kærlig, fysisk berøring med. Berøringen er intim uden at være seksuel. Relationen er venskabelig og kærlig uden at være seksuel og romantisk.

Krammeven+: En krammeven+ er en krammeven, som du også har seksuel berøring og/eller energiudvikling med. Du bestemmer selv, præcis hvor grænsen går mellem krammeven og krammeven+. Relationen er venskabelig, kærlig og seksuel uden at være romantisk.

Sexven: En sexven er en, du har et seksuelt forhold til, og hvor det seksuelle er den primære drivkraft i jeres relation.

Elsker: En elsker (eller elskerinde) er en krammeven+, som du har et romantisk forhold med. Relationen er både venskabelig, kærlig, seksuel og romantisk på en løs og uforpligtende måde.

Elsker-kæreste: En elsker-kæreste er en elsker, som du har et fast og engageret forhold til uden at være en stor del af din sociale identitet.

Kæreste: En kæreste er en elsker eller elsker-kæreste, som udgør en stor del af din sociale identitet.

Intime venner: Intime venner er en fælles betegnelse for krammevenner, sexvenner, elskere og kærester.

Cirkelven: En cirkelven er en person, du har været kæreste med. I stedet for at blive ex-kærester og uvenner, så vælger I at blive venner i en ny dimension. Slutningen er begyndelsen på alt.

%d bloggers like this: